U KURSKU ODJEKUJU EKSPLOZIJE! KRITIČNA SITUACIJA! Ukrajinci uleteli tenkovima u Rusiju! Šta se dešava?! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.08.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija u Kurskoj oblasti je kritična i ruske vlasti su bile primorane da proglase vanredno stanje

U KURSKU ODJEKUJU EKSPLOZIJE! KRITIČNA SITUACIJA! Ukrajinci uleteli tenkovima u Rusiju! Šta se dešava?! (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@saintjavelin

Kako su rekli zvaničnici ruskog Ministarstva odbrane, 300 ukrajinskih vojnika prešlo je u rusku oblast Kursk u utorak.

Borbe su navodno u toku u toj oblasti, nakon što je Moskva saopštila da su trupe uz tenkova i borbenih vozila prešle granicu u blizini grada Sudža, 10 km od linije fronta.

Hiljade ljudi napustilo je svoje domove u regionu, rekli su zvaničnici. Ukrajina još nije komentarisala ruske optužbe, piše Bi-Bi-Si.

"Gardijan" navodi da se iznenadni upad Ukrajine u Kursku oblast nastavio drugog dana, izazivajući ruskog predsednika Vladimira Putina da sazove sastanak sa najvišim zvaničnicima odbrane i bezbednosti.

Putin je optužio Ukrajinu da je pokrenula "još jednu veliku provokaciju". Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je ovo "još jedan teroristički čin, očigledno usmereno protiv mirnog, civilnog stanovništva".

Oblast je, kako navode ruski zvaničnici, bila pod desetak uzbuna za vazdušne napade u poslednjih 24 sata.

Šta se dogodilo?

Borci ukrajinske 22. mehanizovane brigade, zajedno sa 11 tenkova i više od 20 oklopnih vozila, prešli su u Rusiju, saopštio je Kremlj.

Moskva je rekla da je odbila napad, premestivši rezervne trupe na područje sukoba.

Prema izveštaju jednog ruskog vojnog blogera, ukrajinske snage su napredovale ka severu, moguće čak 15 km od granice, duž autoputa severno od pograničnog sela Sverdlikovo. Ali, ovo nije moguće potvrditi nezavisno, navodi "Gardijan".

Ruski izvori potvrđuju gubitak četiri do sedam sela, dok ukrajinski blogeri napominju kako su osvojili već 11 naselja uz rusku granicu.

Zvanični i nezvanični ruski izvori izveštavaju da je snaga od nekoliko stotina ukrajinskih vojnika prešla slabo branjeni deo granice u utorak ujutro. Rusko Ministarstvo odbrane je u sredu reklo da je napad "neutralizovan".

Tvrdi se da su ruske snage odbile upad u utorak, ali su u sredu oko podneva priznali da su borbe i dalje u toku.

Navodi se da su upotrebili vazdušne i raketne napade i artiljerijsku vatru protiv neprijatelja koji su upali, nanevši im 260 žrtava i uništavajući 50 oklopnih vozila, piše "Gardijan".

"Rusija izgubila dva borbena helikoptera i dva tenka u napadu na Kursk"

Rusija je izgubila dva helikoptera i dva glavna borbena tenka u svojim naporima da odbije napad na Kursku oblast, sugerišu izveštaji a prenosi Index.hr.

Obaveštajni izveštaji govore da je Rusija izgubila helikopter Ka-52, helikopter Mi-28 i dva tenka u Kursku nakon što je Ukrajina pokrenula svoj prekogranični upad u utorak.

Ukrajinski mediji pišu da je Mi-28 oboren ukrajinskom dronom. Ruski novinar Aleksander Sladkov rekao je u sredu da je Rusija izgubila dva helikoptera, uključujući Ka-52.

Eksplozije kod ruske nuklearne elektrane

Eksplozije su se čule u Kurčatovu u oblasti Kursk, gde se nalazi nuklearna elektrana, izvestili su "Telegram" kanali, dok su ukrajinske snage sprovodile upad.

- Zvukovi eksplozija na nebu iznad Kurčatova, region Kursk. U gradu se nalazi nuklearna elektrana - naveo je "Telegram" kanal "Kantri politiks" koji je podelio snimak (gore) dobijen od lokalnih žitelja.

Nuklearna elektrana Kursk nalazi se oko 40 kilometara zapadno od grada Kursk i približno 110 kilometara od granice s Ukrajinom.

Aleksej Smirnov, v.d. guverner Kurske oblasti je rekao da postrojenje radi bez problema.

Napad na grad Sudža

Zvaničnici su rekli da je pogranični grad Sudža takođe bio napadnut, a Smirnov je rekao da je ukrajinski dron pogodio vozilo hitne pomoći izvan grada, pri čemu su ubijeni vozač i bolničar te je ranjen lekar.

U borbama koje su izbile juče poginulo je ukupno pet osoba, uključujući vozača i bolničara, a najmanje 20 je ranjeno među kojima šestoro dece, rekli su ruski zvaničnici.

Pravoslavni sveštenik rekao je da su u ukrajinskom granatiranju spaljene crkva i druge zgrade velikog manastira izvan Sudže, ali da niko nije povređen.

"Rusija primorana da šalje rezerve dok Ukrajina zauzima sela"

Rusija je prebacila rezervne trupe u jednu od svojih graničnih regija i odbila ukrajinske napade nakon što su ukrajinski vojnici prešli u Kursk, saopštila je ruska vlada.

- Ruski vojnici sprečili su proboj granice nakon što je Ukrajina izvela napade na region Kursk, koji se graniči sa ukrajinskom severoistočnom regijom Sumi - rekao je Smirnov rano u utorak.

Ipak, ruski vojni blogeri rekli su da pokušaji odbrane od ukrajinskog napada nisu uspeli.

- Do noći je postalo konačno jasno da je nemoguće proterati neprijateljske snage sa teritorije koju su okupirali - napisao je jedan istaknuti ruski vojni bloger na "Telegramu" i dodao da će "sledeći dan biti težak."

Drugi izveštaj opisuje tešku situaciju u Kursku, gde je Ukrajina uspela da "konsoliduje svoje pozicije u graničnom pojasu, uprkos intenzivnim udarima i napadima ruskih trupa".

Redak pešadijski napad na rusku teritoriju

Ukrajina redovno ispaljuje projektile na rusku teritoriju i ume da pogodi ciljeve duboko u Rusiji dalekometnim dronovima, ali su pešadijski napadi retki.

Snage koje sebe opisuju kao dobrovoljne paravojne jedinice koje se bore na strani Ukrajine nanele su minimalnu štetu u velikom upadu u delove oblasti Belgorod i Kursk ove godine, ali svrha napada ostaje nejasna.

Ukrajinski Generalštab juče nije pominjao nikakvu ofanzivnu operaciju unutar Rusije.

Kako piše "Gardijan", napad je verovatno pokušaj Ukrajine, čija je odbrana razvučena na frontu u istočnom regionu Donbas, da preusmeri neke ruske snage da brane deo linije fronta koji je uvelike bio neaktivan od početka 2022.

Kritičari u Ukrajini navode međutim da takvi napadi ne služe dugoročnoj vojnoj svrsi.

Ruske grupe koje su protiv Kremlja pokrenule su u martu napade iz Ukrajine na Belgorodsku i Kursku oblast ali su odbijene bez strateških dobitaka.

Informacija je malo, ali ovog puta deluje da je operacija napad ukrajinske vojske a ne ruskih opozicionih grupa, navodi "Gardijan".

Rusija je rekla da ga predvodi 22. mehanizovana brigada Ukrajine.

(Republika/Blic.rs)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading