SPREMA SE PAKAO! Amerika, Velika Britanija i Francuska pozvale svoje državljane da HITNO napuste Liban!

Autor:

Svet

04.08.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasada SAD u Libanu pozvala je američke građane da hitno napuste tu zemlju

SPREMA SE PAKAO! Amerika, Velika Britanija i Francuska pozvale svoje državljane da HITNO napuste Liban!

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

SAD, Francuska i Velika Britanija pozvale su svoje građane da napuste Liban zbog rastućih tenzija na Bliskom istoku nakon što su Iran i libanska militantna grupa Hezbolah najavili odmazdu za ubistva visokog zvaničnika te grupe i lidera palestinske militantne grupe Hamas za koja optužuju Izrael.

Prema pisanju američkog portala Aksios, koji se poziva na neimenovane američke i izraelske zvaničnike, očekuje se da će Iran već sutra napasti Izrael.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Sahrana Fuada Šukra

Ambasada SAD u Libanu pozvala je američke građane da hitno napuste tu zemlju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Američka ambasada saopštila je u subotu da bi oni koji odluče da ostanu u Libanu trebalo da "pripreme planove za vanredne situacije".

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi takođe je pozvao državljane Velike Britanije da hitno napuste Liban zbog toga što bi se, kako je naveo, regionalna situacija "mogla brzo pogoršati".

Foto: Tanjug/AP Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP, File

Ismail Hanije

Velika Britanija je saopštila da šalje dodatno vojno osoblje, konzularno osoblje i službenike graničnih snaga da pomognu u evakuaciji britanskih državljana, ali je pozvala građane Britanije da napuste Liban "dok traju komercijalni letovi".

Dva britanska vojna broda su već u regionu, a Kraljevsko vazduhoplovstvo je stavilo transportne helikoptere u pripravnost.

Francuska je pozvala francuske državljane da napuste Liban zbog rizika od vojne eskalacije na Bliskom istoku, saopštilo je jutros francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Foto: x/@Andromeda11711

Sahrana Ismaila Hanijea

Ministarstvo je takođe savetovalo francuske državljane da ne putuju u Liban, preneo je Rojters.

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je dalo savet svojim građanima da odmah napuste Liban i upozorilo druge da ne putuju u tu zemlju, javio je BBC.

Kanada je u subotu takođe upozorila svoje državljane da izbegavaju putovanja u Izrael i Liban, jer situacija u regionu "može dalje da se pogorša".

Lideri Irana i Hezbolaha rekli su da će uzvratiti za ubistva glavnog vojnog komandanta te grupe Fuada Šukra i političkog lidera palestinske militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea za koja optužuju Izrael.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Iranski imam

Tri neimenovana američka i izraelska zvaničnika izjavila su da očekuju da će Iran napasti Izrael već u ponedeljak, preneo je američki portal Aksios.

Američki zvaničnici rekli su da očekuju da će iranska odmazda biti većeg obima nego napad Irana na Izrael 13. aprila i da bi mogla da uključi i libansku militantnu grupu Hezbolah.

Pentagon je u petak saopštio da SAD pojačavaju svoje snage na Bliskom istoku u pripremi za mogući iranski napad na Izrael i šalju još ratnih brodova i borbenih aviona u region, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading