ZAPADNE SLUŽBE OTKRILE: Poznat datum napada Irana na Izrael, Teheran cilja na emocionalni i psihološki efekat

Autor:

Svet

02.08.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapadne obaveštajne službe imaju dokaze o iranskim planovima, koji uključuju saradnju sa libanskim Hezbolahom.

ZAPADNE SLUŽBE OTKRILE: Poznat datum napada Irana na Izrael, Teheran cilja na emocionalni i psihološki efekat

Foto: Shutterstock

Prema informacijama koje su prikupile zapadne obaveštajne službe, Iran planira da napadne Izrael na dan Tiša beav, kada Jevreji oplakuju razaranje jerusalimskog hrama, kao odmazdu za ubistvo lidera Hamasa, Ismaila Hanije.

Prema Sky News Arabia, zapadne obaveštajne službe imaju dokaze o iranskim planovima, koji uključuju saradnju sa libanskim Hezbolahom.

Tiša beav ove godine počinje 12. avgusta i završava 13. avgusta.

Izveštaj ukazuje da se cilja na emocionalni i psihološki efekat napada na Izrael baš na dan žalosti.

U izveštaju se tvrdi da bi se Izraelci mogli osećati posebno ranjivima na ovaj dan uz dodatni psihički pritisak.

Podsetimo, iranski vrhovni vođa i komandant oružanih snaga Islamske Republike, ajatolah Ali Hamnei, obećao je da će osvetiti ubijenog političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijea, napadom na Izrael, iako Tel Aviv nije zvanično preuzeo odgovornost za napad.

Prema izvorima na koje se poziva Njujork tajms, Teheran planira napad dronovima i raketama srednjeg dometa na gradove Tel Aviv i Haifu. U tom kontekstu, navodno će veliki akcenat biti stavljen na sprečavanje civilnih žrtava, zbog čega je verovatno da će gađati samo vojne objekte.

Navodi se da se razmatra i opcija koordinisanog napada. Na stolu je i opcija koordinisanog napada tzv. Osovine otpora, iranske militantne grupe raštrkane po Bliskom istoku, što bi omogućilo da se rakete istovremeno ispaljuju iz Jemena (Huti), Sirije i Libana (Hezbolah) i Iraka, radi maksimalnog efekta.

Načelnik štaba iranskih oružanih snaga, general-major Mohamed Hosein Bakeri, izjavio je juče da će Izrael zažaliti zbog ubistva lidera Hamasa, Ismaila Hanijea, navodeći da se metod odmazde razmatra.

- Način na koji ćemo Osovina otpora i mi tražiti pravdu za mučeništvo Hanijea se razmatra. Moraju se preduzeti razne akcije, a cionisti će nesumnjivo zažaliti zbog toga. To će se sigurno desiti - rekao je Bakeri, nakon pogrebne ceremonije koja je organizovana za Hanijea u Teheranu, prenosi agencija Tasnim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading