BIĆE KRVI DO KOLENA?! Amerika šalje flotu, HITNO stižu nosač aviona i ratni brodovi! Napad samo što nije počeo?! (VIDEO)

Autor:

Svet

03.08.2024

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dato naređenje američkim snagama za pokret

BIĆE KRVI DO KOLENA?! Amerika šalje flotu, HITNO stižu nosač aviona i ratni brodovi! Napad samo što nije počeo?! (VIDEO)

Foto: Printscreen

Sjedinjene Države na Bliski istok šalju nosač aviona, eskadrilu lovaca i dodatne ratne brodove u očekivanju iranske odmazde za ubistvo lidera Hamasa ranije ove sedmice u Teheranu, javljaju svetske agencije.

Kako javlja CNN, radi se o najvećim manevrima američkih snaga u toj regiji od prvih dana rata u Gazi, kad je Pentagon poslao dve borbene grupe nosača aviona prema Bliskom istoku.

Bilo je to očito upozorenje regionalnim militantnim grupama pod iranskim patronatom da ne šire borbe.

"Jasno i glasno smo čuli iranskog vrhovnog vođu"

- Čuli smo iranskog vrhovnog vođu jasno i glasno, rekao je da namerava da osveti ubistvo vođe Hamasa u Teheranu, odnosno da želi da izvrši još jedan napad na Izrael - rekao je Džon Kirbi, šef Saveta za nacionalnu bezbednost  u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena.

- Ne možemo samo da pretpostavimo da ćemo takođe potencijalno biti žrtve takve vrste napada, pa se moramo pobrinuti da imamo prave resurse i vojne kapacitete u regiji.

Juče je Bajdenov ministar odbrane Lojd Ostin naredio borbenoj grupi nosača aviona USS Abraham Linkoln da zameni udarnu grupu USS Teodor Ruzvelt, koja trenutno deluje u Omanskom zalivu, objavio je Pentagon.

Stižu razarači, krstarice...

Uz nosač aviona, na Bliski istok i u Mediteran biće poslati američki razarači i krstarice sposobni za odbranu od balističkih projektila.

U saopštenju se ne navodi koji su ratni brodovi poslati, ali dva američka razarača u istočnom Sredozemlju učestvovala su u presretanju napada koje je Iran pokrenuo protiv Izraela u aprilu.

Ostin je takođe naredio raspoređivanje eskadrile borbenih aviona u regiji, objavio je Pentagon. 

SAD u regiji već ima amfibijski brod USS Wasp, koji deluje s ekspedicijskom jedinicom marinaca, sposoban da izvrši evakuaciju američkih građana u Libanu ako se to naredi.

- Globalna odbrana Sjedinjenih Država je dinamična i Ministarstvo odbrane zadržava sposobnost raspoređivanja u kratkom roku kako bi odgovorio na rastuće pretnje nacionalnoj bezbednosti - stoji u saopštenju Pentagona.

Iran je obećao osvetu, Amerikanci očekuju napad u narednim danima

Iran je obećao da će napasti Izrael zbog atentata na političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu. Izrael nije komentarisao ubistvo.

Američki zvaničnici rekli su da bi se očekivani iranski napad mogao dogoditi u nadolazećim danima, a SAD pomno prate situaciju u regiji radi bilo kakvih naznaka kako i kada tačno bi mogao da počne napad.

Kako bi mogao da izgleda napad?

Zvaničnici su rekli da bi napad mogao da bude izveden balističkim projektilima i bespilotnim letelicama.

Takav napad je Iran pokrenuo protiv Izraela u aprilu. No, novi napad bi mogao da budeveći i složeniji, koordinisan s proiranskim milicijama u regiji, javlja CNN.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasrala nagovestio je da bi se mogao spremati koordinisani napad na Izrael nakon što je Izrael ubio jednog od glavnih komandanata grupe koju podržava Iran u Bejrutu manje od 24 sata pre ubistva Hanijea.

- Budući da su započeli svađu sa svima, ne znaju odakle će doći odgovor... odgovor će doći zasebno ili koordinisano - rekao je u govoru prekjuče, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading