ORBAN NASTAVLJA SVOJU "MISIJU MIRA": Mađarski premijer sutra na sastanku sa starim američkim prijateljem

Autor:

Svet

11.07.2024

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orban godinama gaji odlične odnose s konzervativcima u SAD i jedini je evropski čelnik koji je otvoreno prijateljski raspoložen prema Kremlju.

ORBAN NASTAVLJA SVOJU "MISIJU MIRA": Mađarski premijer sutra na sastanku sa starim američkim prijateljem

Foto: AP/ Andreea Alexandru

Mađarski premijer, Viktor Orban, sutra će se sastati s bivšim američkim predsednikom, Donaldom Trampom, javlja Time, pozivajući se na neimenovane, ali upućene izvore.

Orban bi mogao otputovati u Trampovo odmaralište Mar-a-Lago na Floridi nakon Samita NATO u Vašingtonu, gde su saveznici potvrdili nepovratan put Ukrajine prema članstvu kao i 43 milijarde dolara finansiranja za iduću godinu.

Prethodno je mađarski čelnik u svojoj "mirovnoj misiji" posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu.

Tokom posete Kijevu, ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, odbacio je Orbanov predlog za prekid vatre.

Orban godinama gaji odlične odnose s konzervativcima u SAD i jedini je evropski čelnik koji je otvoreno prijateljski raspoložen prema Kremlju. On je u nekoliko navrata pohvalno govorio o Trampu od početka ruske invazije, hvaleći ga kao "čoveka mira".

Predsednički kandidat Republikanske stranke više je puta rekao da bi mogao okončati ruski rat u roku od 24 sata, ako bude izabran za predsednika, ne navodeći korake za postizanje mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve.

- Tramp nije tražio od Orbana da postavi temelje za mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije - rekao je jedan od izvora za Time, pri čemu je sutrašnju posetu opisao kao "neformalniju".

Mađarski premijer rekao je u martu da će Tramp prestati da finansira Ukrajinu, ako opet bude izabran za predsednika.

Bivši američki predsednik je dugo kritikovao SAD zbog pomoći Ukrajini, te je kao republikanski kandidat za predsednika svojim uticajem značajno pridoneo višemesečnom zastoju u Kongresu oko američke pomoći Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
LJUBOMIR

11.07.2024 10:35

Postovani gospodine Orban, ne pokleknite nikada, sve sto cinite je predivno i ljudski, a vi ste jedan od ljudi, to nastavite da se borite za mir i za zivot buducih generacija. Kako "mocnici"deluju, treba mladi ljudi da naslede samo rusevine. Hvala vam i uz vas smo uvek.