JEDINO ORBAN POKUŠAVA DA SPREČI RAT U SVETU! Otišao prvo kod Zelenskog, pa kod Putina, sada i kod Sija, dok se Zapad sladi ljudskim jaucima! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.07.2024

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer je još jednom pokazao da je veliki diplomata i borac za mir u svetu.

JEDINO ORBAN POKUŠAVA DA SPREČI RAT U SVETU! Otišao prvo kod Zelenskog, pa kod Putina, sada i kod Sija, dok se Zapad sladi ljudskim jaucima! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, RTS/printscreen

Kao što je poznato, mađarski premijer Viktor Orban nedavno je bio u poseti Ukrajini i Rusiji. Najpre se sastao s Volodimirom Zelenskim, a potom u Kremlju sa Vladimirom Putinom.

Orban predstavlja jednog od retkih lidera iz EU i NATO koji se suprotstavio brojnim odlukama koje su ove dve organizacije donosile kada je reč o Ukrajini, ali i o migrantskoj politici.

Foto: Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Shutterstock

Viktor Orban i Vladimir Putin

Odbio je da se dodvorava Briselu po svaku cenu, a nedavno je Mađarska postala predsedavajuća država Saveta Evropske unije, preuzevši tu ulogu od Belgije.

Međutim, čim je otišao u Moskvu, i NATO i EU peru ruke od Viktora Orbana i kažu da nije otišao tamo u ime njihovih organizacija (EU i NATO) već isključivo u svoje ime i ime bilateralnih odnosa između Mađarske i Rusije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Volodimir Zelenski

Stvarnost je zapravo drugačija, Orban je otišao u Rusiju da spase što se spasti može i da pokuša da ubedi ukrajinskog i ruskog lidera da je mir u ovom trenutku najvažniji kako bi se izbeglo širenje sukoba na druge evropske države i oblasti i da bi se rat u Ukrajini što pre završio i da dve strane sednu za pregovarački sto i postignu mir.

Posle sastanka sa Putinom imao je šta i da kaže, bio je oduševljen racionalnošću i pragmatičnošću koju je imao prilike da čuje od ruskog predsednika.

 

@theworld_2080

PUTIN is 100% Rational: Hungarian PM #russia #ukraine #hungary #ViktorOrbán #russiaukrainewar ♬ original sound - The World

 

- Ja sam pristalica mira, a razlog zašto pregovaram sa Putinom je zato što gledam da na najkraći i najbrži način zaustavimo ovaj rusko-ukrajinski rat i tako dođemo do mira. Ostajem tako jedini zapadni lider koji ima tu priliku da razgovara u isto vreme i sa Kijevom i sa Moskvom - rekao je Orban tokom intervjua koji je dao po svemu sudeći u avionu na povratku iz Moskve.

Kako je rekao, svi ostali lideri na Zapadu stvaraju situaciju u kojoj nemaju direktnu komunikaciju sa dva glavna aktera, posebno ne sa Rusima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Viktor Orban

- Pravi pregovori ne mogu se dogoditi mimo učešća obe strane, tako da šta god da urade mimo Putina, to ništa ne znači, što je sasvim logično. Putin je više od 100 odsto pragmatična i racionalna osoba. Kada pregovara, kada izlaže suštinu, kada predstavlja predloge kaže da ili ne, on je super racionalna osoba - zaključio je mađarski premijer.

Podsetimo, Viktor Orban je nedavno formirao tzv. Patriotski savez na nivou EU u koji su se uključili pored njegove stranke Fidesa i FPO iz Austrije i stranka Andreja Babiša iz Češke, a cilj je ujedinjenje desnih stranaka koje bi stale na put jednoumlju koje trenutno vlada u EU, posebno kada je u pitanju migrantska politika i rat u Ukrajini.

Foto: Tanjug/Hungarian PM's Press Office//MTI via AP/Vivien Cher Benko

Viktor Orban i Si Đinping

Premijer Mađarske, Viktor Orban, stigao je danas u nenajavljenu posetu i Pekingu, gde se sastao sa predsednikom Kine, Si Đinpingom, javljaju kineski mediji.

Orban je po dolasku u Peking na Fejsbuku objavio fotografiju sa pekinškog aerodroma, uz objavu: "Posle Kijeva i Moskve, stigli smo u Peking, treću stanicu mirovne misije."

Poseta Orbana Pekingu nije bila najavljena, ali je po njegovom dolasku u Peking na sajtu ministarstva spoljnih poslova Kine objavljeno da će Orban danas boraviti u Kini i da će sa Si Đinpingom razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pravda

08.07.2024 18:23

Bravo za gospodina Orbana. Jedina osoba na Zapadu koja govori o miru. Vec sama ta cinjenica kandidira ga za Nobelovu nagradu za mir. Svaka cast na hrabrosti.