NATO I EU PERU RUKE OD ORBANA! Putin svima stavio do znanja jednu stvar! Mađarska čini sve da spasi Evropu od RATA!

Autor:

Svet

05.07.2024

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin je istakao i da je došlo do značajnog pada trgovine između Rusije i Mađarske

NATO I EU PERU RUKE OD ORBANA! Putin svima stavio do znanja jednu stvar! Mađarska čini sve da spasi Evropu od RATA!

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da čuje stavove evropskih partnera o rešavanju situacije u Ukrajini, nakon što je mađarski premijer Viktor Orban stigao u posetu Moskvi kao predsedavajući Saveta EU.

Putin je istakao da je voljan da razgovara o nijansama ovog pitanja i da se nada da će biti upoznat sa stavom evropskih partnera.

Foto: Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Shutterstock

Orban i Putin

Mađarska kao posrednik između istoka i zapada

Orban je zahvalio Putinu na prijemu i istakao da će Mađarska, po svemu sudeći, postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da razgovara sa svima. Ovaj potez nagoveštava potencijalnu ulogu Mađarske kao posrednika između istočnih i zapadnih sila.

Bilateralni odnosi i trgovina

Putin je istakao da je došlo do značajnog pada trgovine između Rusije i Mađarske, za 35 odsto, ali je takođe pomenuo da postoje projekti koji su trenutno u toku.

Ovo ukazuje na kompleksnost odnosa između ove dve zemlje, gde se smanjenje trgovine mora balansirati sa aktivnim projektima saradnje.

Foto: Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Shutterstock

Orban i Putin

Orbanova poseta Kijevu

Pre posete Moskvi, Orban je posetio Kijev, prvi put posle 12 godina, gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ovo naglašava važnost Orbanovog puta na istok i njegovu ulogu u pregovorima sa ukrajinskim zvaničnicima.

Reakcija evropskih i NATO zvaničnika

Visoki evropski zvaničnici istakli su da Orban nije dobio mandat od Saveta EU da poseti Moskvu, te da njegov boravak u ruskoj prestonici predstavlja isključivo bilateralne odnose Mađarske i Rusije.

Slično tome, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je istakao da Orban putuje u Moskvu u svojstvu premijera Mađarske, a ne kao predstavnik NATO-a.

Kombinacija Orbanovih susreta u Kijevu i Moskvi, kao i reakcije evropskih i NATO zvaničnika, ukazuje na kompleksnost političkih odnosa između istoka i zapada, kao i na značaj uloge koju Mađarska može imati u tom kontekstu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading