ZELENSKOM I PUTINU POSTAVIO ISTO PITANJE: Orban otkrio detalje susreta sa liderima Ukrajine i Rusije, evo šta su mu odgovorili (VIDEO)

Autor:

Svet

09.07.2024

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom.

ZELENSKOM I PUTINU POSTAVIO ISTO PITANJE: Orban otkrio detalje susreta sa liderima Ukrajine i Rusije, evo šta su mu odgovorili (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, AP Mikhail Klimentyev, Tanjug/AP

Mađarski premijer, Viktor Orban, je nakon posete Kijevu i Moskvi, gde je razgovarao s ukrajinskim predsednikom, Volodimirom Zelenskim, i ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom, dao intervju za nemački Bild.

Zanimljiv i značajan deo iz tog intervjua je na društvenoj mreži X, podelio savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, Anton Geraščenko.

- Za Putina je sve jednostavno. Pogledajte izvore energije, populaciju. Putin ne može izgubiti, to je jako logično. Ako pogledate broj vojnika, oružje i tehnologiju koji se koriste u ratu, poraz Rusije je nešto što je jako teško i zamisliti. Verovatnoću da Rusija može biti poražena je nemoguće izračunati - rekao je Orban u tom intervjuu.

Nakon toga je prokomentirao svoje razgovore sa Zelenskim i Putinom, rekavši da je obojici postavio isto pitanje.

- Pitao sam oba šefa država postoji li ikakva šansa da pristanu na privremeno primirje koje bi ubrzalo mirovne pregovore. Da se krene od prekida vatre, jer trenutno svi razmišljaju u drugom smeru. Prvo žele postići mirovni sporazum, a tek potom proglasiti prekid vatre - rekao je Orban.

Orban kaže da su i Rusi i Ukrajinci odgovorili isto.

- Primirje je u interesu neprijatelja, jer će tokom prekida vatre imati vremena za reorganizaciju i pripreme za nastavak rata - dodao je mađarski premijer.

Podsetimo, Orban je 5. jula boravio u nenajavljenoj poseti Moskvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom, i sa njim razgovarao, između ostalog, o situaciji oko Ukrajine.

Prethodno je, 2. jula, posetio Kijev i razgovarao sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom.

Mađarska je 1. jula preuzela predsedavanje EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading