LIDERI NATO NA SAMITU U VAŠINGTONU! Bajden: "Moćniji smo nego ikad, pomoći ćemo Ukrajini"

Autor:

Svet

10.07.2024

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegov govor bio usredsređen na podršku Ukrajini

LIDERI NATO NA SAMITU U VAŠINGTONU! Bajden: "Moćniji smo nego ikad, pomoći ćemo Ukrajini"

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će svom silom braniti Ukrajinu od ruske invazije.

Rojters prenosi da je šef Bele kuće to poručio na sinoćnjem otvaranju trodnevnog samita NATO.

Britanska agencija ocenjuje da Bajden nastup na globalnoj sceni na skupu kojim se obeležava 75 godina postojanja Alijanse koristi kako bi pokazao saveznicima i u SAD i u inostranstvu da i dalje može da bude vođa.

Prethodnih 12 dana 81-godišnji Bajden bio je izložen pitanjima vezanim za njegovu sposobnost da ostane na vlasti i nakon novembarskih predsedničkih izbora na kojima je, još uvek, kandidat Demokratske partije.

Neki od njegovih stranačkih kolega među kongresmenima na Kapitol hilu i deo donatora demokrata strahuje da će on, nakon "posrtanja" u TV debati od 27. juna u kojoj mu je rival bio Donald Tramp, izgubiti izbornu trku od republikanskog kandidata i bivšeg predsednika Amerike.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

 

 

AP navodi da je Bajden je poželeo dobrodošlicu predstavnicima država članica NATO na samitu u američkoj prestonici i da je njegov govor bio usredsređen na podršku Ukrajini.

Američka agencija navodi da su ovaj govor pomno pratili saveznici u zemlji i inostranstvu kako bi videli da američki predsednik i dalje može da vodi SAD i NATO.

Bajden je, koristeći teleprompter, rekao liderima Alijanse da je "NATO moćniji nego ikad" na svoju 75. godišnjicu, ističući to da se Severnoatlantski savez proširio na 32 zemlje članice tokom njegovog mandata.

- Zadovoljstvo je ugostiti vas u ovoj prelomnoj godini, s ponosom se osvrnuti na sve što smo postigli i gledati napred u našu zajedničku budućnost sa snagom i odlučnošću. Danas je NATO moćniji nego ikada. Ovaj trenutak u istoriji zahteva našu zajedničku snagu - naveo je Bajden.

On je naglasio rešenost NATO da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

- (Ruski predsednik) Vladimir Putin ne želi ništa manje od potpunog potčinjavanja Ukrajine i da zbriše Ukrajinu sa mape. Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina - kazao je američki predsednik i dodao da Rusija neće pobediti, ali da Ukrajina hoće.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

 

 

U govoru koji je trajao 13 minuta Bajden se nije osvrtao na domaću političku dramu oko njegove predizborne kampanje, a primetan je bio njegov prodoran pogled i oštar ton koji se znatno razlikovao od nesigurnog obraćanja tokom debate sa Trampom.

Bela kuća se nada da će ovaj govor moći da preokrene talas nagađanja onih koji pomno prate i ispituju bilo kakve Bajdenove verbalne neuspehe ili znakove da se zbunio na javnoj sceni.

Lideri NATO okupili su se na samitu u Vašingtonu, u trenutku kada Alijansa nikada nije bila brojnija, ali su i izazovi sa kojim se suočava veliki.

Pored rata u Ukrajini tu su i Kina, koju NATO vidi kao sve agresivniju, kao i rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, a neke članica dovode u pitanje posvećenost Alijansi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading