AMERIČKI ZVANIČNICI OTKRIVAJU: Hoće li Rusija OSVOJITI još teritorija u Ukrajini tokom narednih meseci? Šta se sprema?

Autor:

Svet

09.07.2024

23:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strateški cilj SAD je ''demokratska, prosperitetna, evropska i bezbedna Ukrajina''

AMERIČKI ZVANIČNICI OTKRIVAJU: Hoće li Rusija OSVOJITI još teritorija u Ukrajini tokom narednih meseci? Šta se sprema?

Foto: Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev/Bernd Von Jutrczenka, Printcreen/Gov.pl

Verovatnoća da će Rusija ostvariti značajne teritorijalne prednosti u Ukrajini u narednim mesecima je smanjena, budući se loše obučene ruske snage bore da probiju ukrajinsku odbranu koja je sada ojačana zapadnom municijom, tvrde američki zvaničnici.

- Ukrajinske snage su iscrpljene i pred nama su teški meseci borbi, ali je malo verovatan veliki ruski prodor - rekao je Majkl Kofman, viši saradnik programa za Rusiju i Evroaziju, prenosi Njujork tajms.

Foto: RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS SERVICE / TANJUG/AP

Ruski vojnici

Erik Ćaramela, bivši obaveštajni zvaničnik koji je sada stručnjak za Ukrajinu, rekao je da je u proteklih 18 meseci postalo jasno da ni Rusija ni Ukrajina ''ne poseduju sposobnosti da značajno promene borbene linije“.

On smatra da je strateški cilj SAD ''demokratska, prosperitetna, evropska i bezbedna Ukrajina''.

Dodaje da će SAD i njeni saveznici morati da ulože dugoročne investicije kako bi omogućili Ukrajini da zadrži svoje linije, iscrpi ruske snage i napravi štetu.

- Zato zapadni lideri takođe treba da se usredsrede na integraciju Ukrajine u evropske i transatlantske bezbednosne strukture - rekao je Ćaramela.

Foto: AP Alexei Alexandrov

Ukrajinci

Zemlje EU su se prošlog meseca saglasile da otpočnu pregovore o članstvu sa Ukrajinom, a iako se još ne očekuje da NATO pozove Kijev da se pridruži, saveznički lideri će ove nedelje napraviti dalji korak ka tome, navodi Njujork tajms.

Prema pisanju lista, očekuje se da će lideri NATO-a na samitu u Vašingtonu obećati nova sredstva za Ukrajinu, objaviti planove da alijansa koordinira isporuku oružja i ojačiti obećanje Kijevu da će postati punopravni saveznik.

Njujork tajms navodi da, iako ukrajinski zvaničnici insistiraju da se bore za povratak svoje zemlje, sve veći broj američkih zvaničnika veruje da se umesto toga rat prvenstveno svodi na budućnost Ukrajine u NATO-u i Evropskoj uniji.

Kako se dodaje u tekstu, iako Rusija nije u poziciji da zauzme velike delove Ukrajine, izgledi da Kijev povrati više zemlje od napadačke vojske takođe jenjavaju, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading