SPREMNI ZA VAŠINGTON! OVO SU ČETIRI KLJUČNE TEME ZA NATO! Hoće li Ukrajina konačno postati NOVA članica i šta svet može da očekuje?

Autor:

Svet

09.07.2024

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO je uspeo da obezbedi značajnu vojnu pomoć Ukrajini, ali se istovremeno suočava sa političkim izazovima unutar alijanse

SPREMNI ZA VAŠINGTON! OVO SU ČETIRI KLJUČNE TEME ZA NATO! Hoće li Ukrajina konačno postati NOVA članica i šta svet može da očekuje?

Foto: Shutterstock

Kada se lideri 32 nacije okupe u Vašingtonu 9. jula, biće to već viđen susret.

Obim izazova sa kojima se NATO danas suočava zasenjuje ono što je Alijansa imala pred sobom 1999. godine.

Rat u Ukrajini, uspon Kine, politički izazovi kod kuće i predstojeći američki predsednički izbori samo su neki od problema koji će biti na dnevnom redu.

Ukrajinsko članstvo

Pitanje podrške Ukrajini i njenom eventualnom članstvu u NATO-u i dalje je delikatno.

Iako su zapadne države pružile značajnu vojnu pomoć Kijevu od početka ruske invazije 2022. godine, pitanje institucionalizacije te podrške i dalje je ključni izazov za alijansu.

Na samitu se očekuje da lideri pronađu jezik u zvaničnom saopštenju koje će umiriti sve strane, ali i da osmisle strategiju koja će podržati Ukrajinu, a istovremeno zaštititi alijansu od političkih vetrova među članicama.

Izazovi u vezi sa Kinom

Kineska podrška Rusiji tokom rata u Ukrajini dodatno je produbila odnose sa Zapadom, ali i odvukla NATO dublje u Indo-Pacifik.

Na samitu će se lideri baviti pitanjem saradnje sa indopacifičkim partnerima i razvojem jasnije strategije prema Kini, koja je i dalje predmet neslaganja među članicama alijanse.

Politika i budućnost alijanse

NATO je uspeo da obezbedi značajnu vojnu pomoć Ukrajini, ali se istovremeno suočava sa političkim izazovima unutar alijanse.

Potezi poput posete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi izazvali su tenzije među članicama, dok se politički pejzaž širom alijanse neprestano menja.

S obzirom na predstojeće američke izbore, pitanje budućnosti alijanse i njenog političkog jedinstva postaje sve važnije.

Samit u Vašingtonu biće test za NATO, ne samo u pogledu odgovora na aktuelne izazove, već i u pogledu sposobnosti članica da ostanu ujedinjeni usred teških pitanja i neizvesne političke budućnosti pojedinačnih država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading