HRVATSKOJ SE SPREMA POTOP: Vodostaj Dunava sve viši!

Autor:

Svet

17.09.2024

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadležni ističu važnost preventivnih mera i priprema za slučaj poplava, posebno s obzirom na očekivani izuzetno visok vodostaj Dunava.

HRVATSKOJ SE SPREMA POTOP: Vodostaj Dunava sve viši!

Foto: RINA

U Hrvatskoj se očekuje novi talas porasta vodostaja reka Mure, Drave i Dunava. Prema prognozama, vrhunac vodenog talasa očekuje se za sedam do deset dana, a posebna pažnja se pridaje rastu vodostaja Dunava. Načelnik Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda, Mario Spajić, istakao je da se očekuje da vodostaj na vodomeru Batina bude na nivou od 700 centimetara.

Naselje Zeleni otok kod Batine, koje se nalazi u nebranjenom području, prvo će biti na udaru ovog vodenog talasa. Stanovnici ovog naselja već se pripremaju za nadolazeći porast vodostaja, a očekuje se da će biti izloženi vodostajima čak i višim od prognoziranih.

Hrvatske vode već su u pripravnosti kako bi se suočile sa mogućim posledicama porasta vodostaja. Nadležni ističu važnost preventivnih mera i priprema za slučaj poplava, posebno s obzirom na očekivani izuzetno visok vodostaj Dunava.


Prema izjavama nadležnih, vrh vodnog talasa na izlaznom profilu iz Mađarske očekuje se u ponedeljak, 23. septembra, što znači da bi dan kasnije mogao da zahvati područje Hrvatske. Očekuje se da će ovaj talas imati značajan uticaj na vodostaj navedenih reka.

Hrvatske vode prate razvoj situacije i spremne su da reaguju u skladu sa potrebama. Očekuje se da će se preduzeti sve neophodne mere kako bi se zaštitila ugrožena područja od mogućih poplava.

Kako se situacija bude razvijala, nadležni će nastaviti sa ažuriranjem prognoza i preduzimanjem odgovarajućih akcija radi zaštite stanovništva i imovine od potencijalnih posledica porasta vodostaja.

(HRT)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading