NATO IH NAGOVORIO!? HRVATI UVODE OBAVEZNI VOJNI ROK OD 1. JANUARA: Evo koliko će platiti za 2 meseca služenja

Autor:

Svet

17.08.2024

23:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preko 17.000 mladića će dobiti poziv za služenje vojnog roka

NATO IH NAGOVORIO!? HRVATI UVODE OBAVEZNI VOJNI ROK OD 1. JANUARA: Evo koliko će platiti za 2 meseca služenja

Foto: Profimedia

Obavezni vojni rok se vraća u Hrvatskoj

Od 1. januara ove godine, mladići u Hrvatskoj će ponovo služiti obavezni vojni rok. Ministar odbrane Ivan Anušić izjavio je da su obavljene sve pripreme za organizovanje boravka vojnika u kasarnama, te da su vojni instruktori spremni da ih poduče osnovnim vojnim veštinama.

Političke podele oko vojnog roka

Odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka nije dočekana sa odobravanjem u javnosti, a ministar Anušić je pozvao političke stranke da ne politizuju ovu temu, već da prepoznaju potrebu mladića da steknu osnovno vojno znanje, posebno imajući u vidu članstvo Hrvatske u NATO savezu.

Uslovi i odredbe vojnog roka

Svi mladići koji planiraju da studiraju imaće odgodu odsluženja vojnog roka do završetka studija, dok su se pojavile nejasnoće oko statusa onih koji odbijaju da nose oružje. Pominjao se i civilni vojni rok kao mogućnost za one koji ne žele da nose oružje, a planirano je da traje četiri meseca.

Vojnici će proći obuku koja uključuje sticanje znanja o oružju, vojnoj taktici i fizičkoj pripremljenosti. Nakon obuke, vojnici će položiti zakletvu "Domovini veran". Predviđeno je da oko 17.000 mladića dobije poziv za odsluženje vojnog roka, a planira se i omogućavanje devojkama da se dobrovoljno prijave. Naknada za dvomesečni vojni rok iznosiće 1800 evra.

Različiti stavovi o vojnom roku

Mnogi mladići su podeljeni oko vraćanja obaveznog vojnog roka. Dok neki smatraju da će im to oduzeti vreme i smanjiti šanse za zapošljavanje nakon škole, drugi podržavaju vojni rok jer smatraju da će im iskustvo koristiti u budućnosti.

Troškovi i oprema

Organizacija obaveznog vojnog roka zahteva značajna finansijska sredstva, a država je nabavila nove krevete i opremu u vrednosti od preko 1.500 evra. Takođe, postavlja se pitanje naknade za vojnike, s obzirom na standarde zemalja članica NATO-a koje obezbeđuju vojnicima mesečnu naknadu u visini prosečne plate.

Vraćanje obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj izazvalo je različite reakcije u javnosti, a ostaje da se vidi kako će ova odluka uticati na mlade ljude i na vojnu spremnost zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading