OPREZ! OPASNOST VREBA IZ MORA! Zatvorena popularna plaža na Jadranu! Kupanje je ZABRANJENO!

Autor:

Svet

17.08.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plaža je zatvorena do daljnjeg i posetioci su zamoljeni da se pridržavaju zabrane kupanja

OPREZ! OPASNOST VREBA IZ MORA! Zatvorena popularna plaža na Jadranu! Kupanje je ZABRANJENO!

Foto: S.Stepanović

Nalazi ispitivanja kvaliteta mora ukazali su na potrebu za hitnom reakcijom u cilju zaštite zdravlja građana i posetilaca

Državni inspektorat Republike Hrvatske postavio je tablu s oznakom zabrane kupanja na plaži Ičići kod Opatije.

Foto: S.Stepanović

Plaža na Jadranskom moru

Ova mera je rezultat nesrazmernih nalaza kvaliteta mora na toj lokaciji, koji su ukazali na potrebu za hitnom reakcijom u cilju zaštite zdravlja građana i posetilaca, javlja Jutarnji list.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZZJZ PGŽ) i dalje sprovodi dodatna ispitivanja morske vode kako bi se pratilo stanje i preduzele potrebne mere.

Prema nezvaničnim informacijama zabeležena je pojava ešerihije koli. O rezultatima analiza javnost će biti obavešterna odmah po završetku ispitivanja.

Dok traju dodatna ispitivanja, mole se građani da se pridržavaju postavljene zabrane kupanja, jer navedena lokacija nije pogodna za kupanje, navodi se u saopštenju.

Ešerihija koli na Olimpijskim igrama u Parizu - takmičari plivali u zagađenoj reci Seni

Olimpijske igre u Parizu, koje su trebale da budu spektakularan događaj, umesto toga su obavijene mnogim skandalima, između ostalog zbog takmičenja u trijatlonu na zagađenoj reci Seni. Dvoje olimpijaca završilo je u bolnici nakon što su se razboleli plivanja u reci, a sumnja se da je uzrok njihovih zdravstvenih problema upravo zagađenost vode.

Organizatori su ignorisali višedecenijsku zabranu plivanja u reci Seni zbog lošeg kvaliteta vode i insistirali su da se takmičenje održi upravo na tom mestu. Čak je i gradonačelnica Pariza javno podržala ovu odluku, odlazeći korak dalje i kupajući se u reci pre početka Igara. Međutim, kada je došlo vreme za takmičenje, otkriveno je da je nivo bakterije Ešerihija koli u vodi bio previsok, zbog čega su svi treninzi otkazani.

Iako nije zvanično potvrđena veza između hospitalizacije olimpijaca i plivanja u zagađenoj reci, mnogi su ogorčeni ovim skandalom. Belgija je morala da se povuče iz takmičenja u trijatlonu zbog nedostatka zamene za Kler Mišel, koja je hospitalizovana. Švajcarski olimpijac Adrijen Brifo takođe je zadržan na lečenju zbog infekcije gastrointestinalnog trakta, ali iz njegovog tima ističu da je teško utvrditi da li je njegovo stanje povezano sa kvalitetom vode. Ostali takmičari za sada nisu prijavili zdravstvene tegobe.

Mediji su preneli da je jedan od hospitalizovanih takmičara zadobio infekciju bakterijom Ešerihija koli, koja je simptomatično primećena u Seni pre održavanja spornog takmičenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading