ALBANIJA FEKALIJAMA TRUJE CRNU GORU: Nesnosan smrad oterao ribare sa reke Bojane!

Autor:

Svet

12.08.2024

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incidenti se dešavaju oko 500 metara od račve uzvodno, na prvoj krivini. Ranije su kanalizaciju ispuštali samo noću da se ne vidi, sada se to radi otvoreno i danju

ALBANIJA FEKALIJAMA TRUJE CRNU GORU:  Nesnosan smrad oterao ribare sa reke Bojane!

Foto: Privatna arhiva

Albansko turističko mesto Velipoje pravi veliki problem Crnoj Gori, jer se fekalne vode odavde ispuštaju u reku Bojanu u velikim količinama i okolinom šire nesnosan smrad. Fekalije se ispuštaju jednom, a tokom leta i dva puta dnevno, što obesmišljava bilo kakvu vrstu ribolova ili boravka u crnogorskom delu Bojane.

''Incidenti se dešavaju oko 500 metara od račve uzvodno, na prvoj krivini. Ranije su kanalizaciju ispuštali samo noću da se ne vidi, sada se to radi otvoreno i danju. Od nesnosnog smrada ne možemo da ribarimo, pa odustajemo. To pogubno utiče i na biljni i na životinjski svet reke'', rekao je jedan od bojanskih ribara.

Ulcinjski ekolog Dželal Hodžić rekao je da su ispaštanja kanalizacije kod Velipoje, smeće, krivolov, uginule životinje koje plutaju rekom samo neka od pitanja koja traže hitnu urgenciju nadležnih institucija Crne Gore i Albanije.

'Znam gde se izliva kanalizacija iz Velipoje u Bojanu, bio sam par puta i jednom video mrtve jegulje po površini, ali za to odgovornost snosi Skadar, a ne taj turistički centar. Pre sezone boravio sam u Skadru i hteo da sa predsednikom tog grada razgovaram o svim tim problemima, ali nisam uspeo doći do njega'', rekao je on.

Dodao je da uz Bojanu, na potezu od Skadra do mora, ima jedanaest naseljenih mesta. Vijesti navode da ovo nije prvi ekološki incident na Bojani, pošto su pre pet godina primećene plastične kese sa sa stotinama mrtvih kokošaka kako plutaju rekom. Iz Albanije tada nije bilo reagovanja na to, osim saopštenja u kome se navodi da je ''moguće da su doplovile iz te zemlje, ali da ne mora da znači''.

Analize crnogorske Uprave za bezbednost hrane pokazale su tada da su mrtve kokoške imale salmonelu tipa C.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading