IZBAČENO NEVEROVATNIH 30 TONA VODE NA PLAMEN: Vojska branila kuće u naselju Srpska

Autor:

Svet

12.08.2024

02:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sačuvana su imanja i životi

IZBAČENO NEVEROVATNIH 30 TONA VODE NA PLAMEN: Vojska branila kuće u naselju Srpska

Foto: printscreen/instagram/192_rs

U intenzivnoj borbi protiv požara koji je zahvatio naselje Srpska u Crnoj Gori, vazduhoplovci Vojske Crne Gore su iz helikoptera Bell 412 izbacili neverovatnih 30 tona vode kako bi zaštitili kuće i lokalno stanovništvo, prensi agencija Tanjug.

- Vazduhoplovci su izbacili još 30 tona vode na plamen kako bi odbranili kuće. Oni su polivali i područja u kojima je požar lokalizovan, kako bi sprečili da eventualno preostala žarišta ponovo buknu i ugroze imanja - saopštilo je Ministarstvo.

Ova izuzetna akcija imala je za cilj da spreči dalje širenje vatrene stihije i sačuva imanja u pogođenom području.

Brza reakcija i efikasnost vazduhoplovaca

Ministarstvo je saopštilo da su vazduhoplovci neumorno radili na polivanju požarišta i lokalizovanju vatre, kako bi sprečili eventualno ponovno buktanje vatre. Njihova hrabra i odlučna akcija bila je od suštinskog značaja za zaštitu imovine i života građana. Nakon uspešne intervencije u naselju Srpska, vazduhoplovci su preusmereni na područje opštine Tuzi, gde su nastavili svoju neumornu borbu protiv požara.

- Vojska Crne Gore ostaje posvećena zaštiti života i imovine građana i nastaviće da pruža podršku u svim situacijama koje zahtevaju angažovanje naših snaga - poručili su u saopštenju.

Gorela i Grčka

Više od 400 vatrogasaca, 110 vatrogasnih vozila i veliki broj dobrovoljaca borili su se juče sa požarom koji je izbio oko 15 sati na oko 35 kilometara od Atine, a plamen je dostizao visinu i preko 25 metara.

Petnaest aviona za gašenje požara i devet helikoptera bili su u operaciji do kasnog popodneva, ali su prestali da lete nakon zalaska sunca, javlja AP.

Plamen je brzo napredovao ka jezeru Maraton, važnom rezervoaru koji snabdeva Atinu vodom, rekao je pukovnik Vasilis Vatrakojanis, portparol vatrogasne službe.

Vatrakojanis je rekao da su vetrovi dostizali snagu oluje u oblasti požara, a plamen je bio viši od 25 metara. Nebo iznad Atine zamračilo se od gustog dima.

Stanovnicima sela u blizini oblasti požara poslati su hitni SMS-ovi sa upozorenjem na evakuaciju.

Kasnije tokom popodneva, poruke su poslate i stanovnicima nekih severnih predgrađa Atine da urade isto. Policija je izvestila da je evakuisano više od 200 osoba, uglavnom starijih i onih koji nisu poslušali upozorenja.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading