MONSTRUM UBIO MARKA (7), MAŠANA (11) I NJIHOVU MAJKU, PA NASTAVIO KRVAVI POHOD: Cetinje i nakon dve godine OPLAKUJE ŽRTVE

Autor:

Svet

11.08.2024

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao počast žrtvama, sutra će biti proglašen Dan žalosti u Cetinju, a zastave će biti spuštene na pola koplja

MONSTRUM UBIO MARKA (7), MAŠANA (11) I NJIHOVU MAJKU, PA NASTAVIO KRVAVI POHOD: Cetinje i nakon dve godine OPLAKUJE ŽRTVE

Foto: rintskrin/Instagram/socijaldemokratecrnegore/Republika

Vuk Borilović

Sutra se navršavaju tačno dve godine od stravičnog masakra u naselju Medovina na Cetinju, gde je Vuk Borilović počinio najsmrtonosnije masovno ubistvo u nedavnoj istoriji Crne Gore. Dana 12. avgusta, ukupno deset ljudi, uključujući dvoje dece, izgubilo je život, dok je šestoro drugih bilo povređeno.

Kao počast žrtvama, sutra će biti proglašen Dan žalosti u Cetinju, a zastave će biti spuštene na pola koplja. Građani će se okupiti u 15 časova da zapale sveće i polože cveće u Medovini, odajući počast sećanju na izgubljene živote.


12. avgust 2022, označio je početak Borilovićevog nasilnog pohoda, ostavljajući duboki ožiljak u čitavom regionu.

Žrtve ovog stravičnog čina su Marko (7) i Mašan (11), njihova majka Nataša Martinović (35), Rajko Drecun (56) i njegovi roditelji Danica (74) i Dimitrije (81), sestra Aleksandra (52) i Danijela Radunović (51), Goran Đurišić (54) i Milan Mitrović (37).

Ranjeni su Filip Đurković, Aleksandar Drecun, Slavica Zvicer, Mileva Ramadanović, Darinka Čelebić i policajac Ljubiša Maksimović.

U razmeni vatre ranjen je jedan policijski službenik, a Borilović je ubijen. Policija je tada u pravcu Borilovića ispalila pet hitaca, od kojih je jedan bio smrtonosan. Takođe, u pucnjavi na Borilovića učestvovao je i Neno Kaluđerović, ali je istragom utvrđeno da njegov hitac nije bio poguban po masovnog ubicu.

Znaci za uzbunu i prethodni incidenti

Svedočenja kolega i komšija Borilovića otkrili su da je u mesecima koji su prethodili masakru, bio sve više povučen, podozriv prema komšijama, sa ograničenim društvenim interakcijama.

Osim toga, njegova istorija prethodnih nasilnih incidenata, uključujući fizički sukob sa kolegom izazvali su zabrinutost u vezi sa njegovim mentalnim stanjem i potencijalom za dalju agresiju.

Pitanja i kontroverze

Nakon tragedije, postavila su se pitanja o efikasnosti reakcije policijskih snaga i da li bi odlučnija intervencija mogla da ublaži razmere masakra.

Kontroverze oko vremena policijske intervencije i upotrebe specijalnih jedinica dovele su do ispitivanja celokupnog sistema bezbednosti u Crnoj Gori i postupanja u takvim krizama.

Rušenje Borilovićevog doma

Poslednjeg dana 2023. godine, kuća Vuka Borilovića u naselju Medovina u Cetinju srušena je po nalogu Inspektorata državne uprave Ministarstva prostornog planiranja.

Odluka o rušenju zasnovana je na nedostatku građevinske dozvole za tu nekretninu. Ovaj događaj imao je i značajnu simboliku, odražavajući odlučnost zajednice da ide napred od tragičnog nasleđa masakra.

Dok se zajednica okuplja da odaje počast sećanju na izgubljene živote, događaji tog sudbonosnog dana i dalje služe kao svečani podsetnik na trajni uticaj takvog jezivog nasilja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading