HITNO SE OGLASILA SPC: Evo ko je srpski sveštenik koji je juče odao počast hrvatskim braniteljima u Kninu

Autor:

Svet

06.08.2024

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ćalina je za Slobodnu Dalmaciju rekao da je rodom iz Like odakle je proteran tokom "Oluje" i da je sada prvi put došao u Knin

HITNO SE OGLASILA SPC: Evo ko je srpski sveštenik koji je juče odao počast hrvatskim braniteljima u Kninu

Foto: Facebook/printscreen

Povodom jučerašnjeg skandaloznog događaja, kada je na trgu u Kninu počast hrvatskim braniteljima tokom obeležavanja zločinačke akcije "Oluja" odao i pravoslavni sveštenik, oglasila se Srpska pravoslavna crkva.

Među mnogima koji su polagali vence i palili sveće bili su i predsednik Udruženja hrvatskih branitelja pravoslavne vere iz Karlovca Ivica Jonjić i Ilija Ćalina za koga hrvatski mediji navode da je pravoslavni sveštenik iz Zagreba.

Ćalina je za Slobodnu Dalmaciju rekao da je rodom iz Like odakle je proteran tokom "Oluje" i da je sada prvi put došao u Knin.

- Pomolio sam se za večni pomen i carstvo nebesko svim hrvatskim braniteljima koji su stradali za slobodu domovine i za večni spomen i carstvo nebesko svim civilnim žrtvama, srpskim i hrvatskim, nastradalim tokom bratoubilačkog rata - rekao je raščinjeni đakon.

Ćalina, koji ima 39 godina, navodi da je došao bez blagoslova SPC.

- Prvi sam koji je ovde ispred Srpske pravoslavne crkve, nemam blagoslov da predstavljam SPC, ali dolazim u svoje ime i jesam deo Srpske pravoslavne crkve - rekao je Ćalina koji sada živi u Zagrebu.

Ćalina je rekao da "poštuje domovinu" i da Srbi i Hrvati moraju jedni drugima pružiti ruku.

- Moramo poštovati branitelje i to je to! Da se više nikad ne ponovi. Živela Hrvatska - naglasio je đakon Ilija.

Ovim povodom se oglasila i Srpska pravoslavna crkva koja je saopštila da pomenuti Ilija Ćalina nije deo klira SPC, već da je u pitanju raščinjeni đakon i da njegov stav nikako nije i stav SPC.

- Obaveštavamo javnost da je lice koje je učestvovalo u odavanju počasti hrvatskim policijskim i vojnim snagama, koje su u zločinačkoj "Oluji" ubile 2.000 i proterale više od 250.000 hiljada Srba, bivši i od strane nadležnih crkvenih vlasti zbog dokazane krivice raščinjeni đakon Ilija Ćalina - stoji u saopštenju Informativne službe SPC.

- Pošto imenovani nije član klira, odnosno nije svešteno lice, niti je u kontaktu sa nekom parohijom ili drugom crkvenom ustanovom, to se bilo kakva njegova delatnost ili postupak ne može ni po kom osnovu dovoditi u vezu sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom - zaključuje se.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading