KNIN OKIĆEN HRVATSKIM ZASTAVAMA, STIGAO DRŽAVNI VRH! U toku je SRAMNO obeležavanje godišnjice najvećeg EGZODUSA Srba posle Drugog svetskog rata!

Autor:

Svet

05.08.2024

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kninu na svakom mestu i na prozorima kuća istaknute hrvatske zastave

KNIN OKIĆEN HRVATSKIM ZASTAVAMA, STIGAO DRŽAVNI VRH! U toku je SRAMNO obeležavanje godišnjice najvećeg EGZODUSA Srba posle Drugog svetskog rata!

Foto: Youtube/Printscreen/Jutarnji list

Hrvatska danas kao "Dan pobede i domovinske zahvalnosti" obeležava 29 godina od najvećeg egzodusa u Evropi posle Drugog svetskog rata, kada je iz svojih domova sa prostora tadašnje Republike Srpske Krajine proterano više od 220 hiljada Srba, dok se gotovo 2.000 njih i dalje vodi kao poginulo ili nestalo.

Za Hrvatsku je ovo praznik oslobođenja, koji se od ranih jutarnjih sati tradicionalno obeležava u Kninu, gde su već pristigli najviši državni zvaničnici predsednik Republike Zoran Milanović, predsednik parlamenta Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Foto: youtube.com/printscreen

Knin, Hrvatska

I ovu godisnjicu vojno-policijske akcije "Oluja" Hrvatska obeležava u atmosferi velike netrpeljivosti koja već godinama vlada između predsednika Milanovića i premijera Plenkovića, pa je jedno od glavnih pitanja medija da li će se oni danas pozdraviti.

U Knin je stigao i predsednik radikalnog Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao da je "ovaj dan prekrasan" za celi hrvatski narod.

Ovaj pokret je deo vlasti sa HDZ-om u Hrvatskoj nakon aprilskih parlamentarnih izbora.

Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Oluja 1995.

- Danas je trenutak da se sve podele u državnom vrhu stave sa strane. To je to vreme i nadam se da će političari u Hrvatskoj shvatiti da postoje dani kad sve drugo treba stati i biti zajedno - rekao je Penava.

Penava će, inače, ostati upamćen po tome što je Milanovića i Plenkovića okupio u jednoj koloni na obeležavanju Dana sećanja na vukovarsku žrtvu prošlog novembra, na čijem čelu su bili pripadnici HOS-a, čiji simboli su šahovnica sa prvim belim poljem i ustaški poklič "Za dom spremni".

U Kninu su na svakom mestu i na prozorima kuća istaknute hrvatske zastave.

Foto: wikipedia/Suradnik13

Hrvatska vojska

Ambasadorka SAD u Zagrebu Natalija Rajes čestitala je Hrvatskoj Dan pobede i navela:

- Sjedinjene Države slave vaše uspehe i cene naše prijateljstvo.

Čestitku je uputila i Evropska komisija.

Vojno-policijska akcija Oluja počela je u zoru 4. i trajala je do 7. avgusta, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading