NOVI JEZIVI DETALJI STRAVIČNE SAOBRAĆAJKE U KOJOJ JE POGINULA DEVOJČICA! Pijani maloletnik napravio HAOS! Meštani OGORČENI, stalno viđaju jezive stvari!

Autor:

Svet

28.07.2024

23:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dekan Fakulteta saobraćajnih nauka Marko Šoštarić smatra da su uzroci neodgovornog ponašanja u saobraćaju neznanje i neosvešćenost

NOVI JEZIVI DETALJI STRAVIČNE SAOBRAĆAJKE U KOJOJ JE POGINULA DEVOJČICA! Pijani maloletnik napravio HAOS! Meštani OGORČENI, stalno viđaju jezive stvari!

Foto: Printscreen/Facebook/Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija

Nakon saobraćajne nesreće koja se u subotu u ranim jutarnjim satima dogodila u Aleji Bolonje u Zagrebu, a u kojoj je poginula 17- godišnjakinja, stalni sudski veštak za saobraćaj Krunoslav Ormuž rekao je HRT-u da Aleja Bolonje povezuje centar grada i zapadni ulaz u grad i da su tamo dozvoljene trenutno neke veće brzine koje se vrlo često krše i prekoračuju.

- U svakom slučaju, moramo naći načina da smanjimo prosečnu brzinu kretanja automobila, naročito u noćnim ili večernjim satima kada je očito ta brzina uzrokovala, između ostalog i ovu nesreću - rekao je Ormuž.

Istakao je da je mnogo puta prošao Alejom Bolonje i da ta saobraćajnica ni na koji način svojim konstruktivnim rešenjem ne može biti uzrok ove nesreće.

Ormuž misli da se upravo radi o mladim ili manje mladim ljudima koji su veoma brzi i koji su previše samouvereni u svoje vozačke sposobnosti.

Potvrdio je da je mlade ljude potrebno edukovati, u šta bi trebalo da budu uključene sve institucije, a najpre porodica.

- Dakle moramo imati na umu da smo po zakonu o sigurnosti saobraćaja svi mi učesnici u saobraćaju i da se taj zakon odnosi najviše na stanovnika Republike Hrvatske, a i na sve naše goste koje sada imamo. Mislim da sama edukacija koja se sprovodi kroz autoškole, koja obuhvata 30 plus 35 sati, što teoretske, što praktične nastave, ni na koji način nije dovoljno. Po nekim našim teorijama, da bi vozač postao prosečan vozač, on bi trebao da pređe barem 30.000 km automobilom, a to naime u nekim hrvatskim uslovima govori da bi trebali da se voze tri ili četiri godine - naglasio je Ormuž.

Fran Štampalija iz Klinike za dečje bolesti u Zagrebu istakao je da su među povređenima tri 17-godišnjaka i devojka od 16 godina.

Konstatovane su, kaže, lakše telesne povrede kod troje i kod jednog teža telesna povreda, piše HRT.

Za vreme vožnje nisu bili vezani, vozač nije imao vozačku dozvolu, a u organizmu je imao 1,2 promila alkohola.

- Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da se radi o maloletnim osobama i da je maloletna osoba upravljala vozilom pre sticanja prava motornim vozilom bilo koje kategorije, odnosno bez vozačke dozvole. Svi učesnici su pod nadzorom policije i osoba za koju se smatra da je vozio - rekao je Dalibor Majsec, pomoćnik načelnika Druge stanice saobraćajne policije Zagreb.

Ova teška nesreća nije prva na Aleji grada Bolonje. Građani svakodnevno svedoče divljačkoj vožnji na tom području. Neki od njih su rekli:

- Svaki se dan tu događa svašta.

- Bez obzira na kameru to i dalje uveče znaju da voze kao divljaci.

Osim što se vozi prebrzo i pod uticajem alkohola i droge, klasičan primer saobraćajne nekulture je i ne korišćenje sigurnosnog pojasa.

Lekar iz bolnice u Klaićevoj kaže kako im često dolaze čak i povređena vrlo mala deca i neshvatljivo je da nisu bila vezana u sedištima.

Dekan Fakulteta saobraćajnih nauka Marko Šoštarić smatra da su uzroci neodgovornog ponašanja u saobraćaju neznanje i neosvešćenost.

- Treba unaprediti i postojeći kurikulum kratkoročno, a dugoročno treba uvesti novi kurikulum, odnosno mnogo intenzivniju edukaciju o sigurnosti saobraćaja i saobraćajnoj kulturi kako bi deca primereno svom uzrastu naučila sve što trebaju da znaju o sigurnom ponašanju u saobraćaju - rekao je Šoštarić.

Oko 4:10 subotu u Zagrebu, na Aleji grada Bolonje, 17-godišnji je maloletni vozač, suprotno odredbi člana 216. stava 1. tačka 3. Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima, pre sticanja prava na upravljanje motornim vozilima bilo koje kategorije, suprotno odredbi člana 199. stava 2. istog zakona i za vreme dok je u organizmu imao 1,21 g/kg alkohola upravljao automobilom marke Renault, zagrebačkih registarskih oznaka. Kretao se levom saobraćajnom trakom istočnog kolovoza Aleje grada Bolonje u smeru severoistoka. U vozilu su se osim vozača nalazila četiri putnika - piše HRT.

(Republika/Jutarnji.hr/HRT)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading