TUGA: Napustio nas je legendarni teniski stručnjak - trenirao je najveće zvezde belog sporta!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

17.09.2024

07:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazak velikog stručnjaka.

TUGA: Napustio nas je legendarni teniski stručnjak - trenirao je najveće zvezde belog sporta!

Foto: Pixabay

Sveća

Teniski sport je zavijen u crno.

Kako prenose mediji u Sjedinjenim Američkim Državama, dugogodišnji legendarni teniski trener i čovek koji je zaslužan za 24 Grend slema Robert Lansdorp, preminuo je u 85. godini života.

Tokom bogate trenerske karijere Lansdorp je radio sa najboljim teniserima planete, a podatak da je brinuo o karijerama Pita Samprasa, Lindzi Devenport, Marije Šarapove i Trejsi Ostin, koji su pod rukovodećom palicom slavnog stručnjaka bili najbolji na planeti, jasno govori o Robertovim dostignućima.

Prema sopstvenim izjavama, trenirao je preko 20 teniserki i tenisera koji su tokom karijera bili među TOP 50 igrača na WTA i ATP listi.

Njegov princip rada u teniskom sportu bio je jedinstven. Proklamovao je tzv. "vežbu 20". Tokom nje bi teniser u punom trku po terenu morao da izvede 20 uzastopnih preciznih udaraca. Ukoliko bi tokom vežbe jedan od udaraca bio neprecizan, vežba je kretala od samog početka.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Robert Lansdorp (1938 - 2024)

 

Robert Lansdorp je rođen 12. novembtra 1938. godine u današnjoj Indoneziji koja je tada bila holandska kolonija. Kasnije se preselio u Kaliforniju. Međunarodnu slavu stekao je 1979. kada je njegova učenica Trejsi Ostin sa 16 godina postala najmlađa šampionka US Opena u singlu u istoriji. Kasnije je trenirao druge profesionalce, uključujući Pita Samprasa, Lindzi Devenport, Mariju Šarapovu, Judžini Bušar i Džuliju Boserup.

I pored svega što je dao belom sportu, Lansdorp je neretko bio zaboravljen od onih koji bi morali da mu budu najzahvalniji za teniska dostignuća. Povodom toga je pre tačno dve decenije izjavio:

- Nikada nisam dobio ništa od jednog igrača. Čak ni poklon od 500 dolara. Svi su multimilioneri, ali ja nikada nisam dobio jednu stvar.

Istovremeno je kritikovao i odluku Teniskog saveza Sjedinjenih Američkih Država da mladi teniseri u svojim kategorijama igraju sa lakšim lopticama koje na sebi imaju zelene tačke, s obzirom da su najveći igrači u istoriji belog sporta već sa svega sedam godina bili konkurentni sa standardnom teniskom opremom.

Teniski sport od danas neće biti ono što je nakda bio.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading