ĐOKOVIĆ POD LUPOM? Novak korstio nedozvoljena sredstva tokom US opena!?

Autor:

Sport

16.09.2024

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta je to upotrebljavao Đoković?

ĐOKOVIĆ POD LUPOM? Novak korstio nedozvoljena sredstva tokom US opena!?

Foto: www.profimedia.rs

Novak Đoković, najbolji teniser u istoriji, poznat je po neverovatnoj sposobnosti brzog oporavka od povreda. Sa samo 37 godina, uspeo je da se vrati na teren za manje od mesec dana nakon operacije meniskusa i odigra finale Vimbldona. Jedan od ključnih faktora koji doprinose Đokovićevom izuzetnom oporavku je njegova saradnja sa vrhunskim stručnjacima iz sveta sporta.

Foto: Profimedia

Novak Đoković

Tokom US Opena, Novak je izazvao dosta polemike kada je primećeno da tokom pauze između gemova na šaku leve ruke stavlja rukavicu koja podseća na kuhinjsku rukavicu, dok je ispod majice imao crevo koje je ubrizgavalo hladan vazduh direktno u njegovo telo. Ovo neobično ponašanje izazvalo je znatiželju javnosti, a sada je otkriveno da se radi o metodi po imenu "Palmar Cooling".

Naučno otkriće tvrdi da se izdržljivost mišića može povećati za neverovatnih 144 odsto ukoliko se ohlade šake tokom treninga ili sportske aktivnosti. Novak je koristio rukavicu koja se hladi iznutra i vraća telesnu temperaturu na optimalni nivo. Adam Katc, analitičar sa Univerziteta MIT, objasnio je da ova metoda može biti jednostavna za primenu - dovoljno je držati ruke ispod hladne vode oko tridesetak sekundi nekoliko puta pre treninga kako bi se postigli slični efekti kao kod Đokovića.

- Đokovićeva telesna temperatura je postajala sve veća, što dovodi to toga da snaga mišića i njihova izdržljivost opada. Veliko otkriće u nauci tvrdi da se izdržljivost mišića može povećati za 144 odsto, ukoliko ohladite šake tokom treninga ili bilo koje sportske aktivnosti. Ime ove aktivnosti zove se „Palmar Cooling“ i legalno je, a Novak je upravo to koristio tokom US Opena. Rukavica se hladi iznutra i vraća telesnu temperaturu na optimalni nivo. Ne treba vam posebna sprava za ovo, jednostavno samo držite ruke ispod hladne vode, oko tridesetak sekundi, nekoliko puta pre treninga i imaćete slične efekte kao i Đoković - istiće Katc.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading