ZA NADALA SUMNJAM, A SINER TREBA NA SUD! Oglasio se čuveni stručnjak - "MENI ovo jako SMRDI!"

Autor:

Sport

21.08.2024

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tenis je u prva četiri sporta kada je u pitanju doping.

ZA NADALA SUMNJAM, A SINER TREBA NA SUD! Oglasio se čuveni stručnjak - "MENI ovo jako SMRDI!"

Foto: Tanjug/AP

Nemački doktor Fric Zergel sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu istaknut je stručnjak u oblasti dopinga u sportu, a posebno u tenisu. Njegove sumnje u regularnost postupaka španskog tenisera Rafaela Nadala izazivaju pažnju sportske javnosti. Zergel naglašava da tenis spada među četiri sporta sa najviše sumnji u upotrebu anaboličkih supstanci, a njegove analize ukazuju na potencijalne abnormalnosti u Nadalovoj regeneraciji i atletizaciji.

- Decenijama sam pratio događaje i napravio sam sliku. Tenis je u prva četiri sporta kada je u pitanju doping. Postoji sumnja da u tenisu ima više anaboličkih supstanci. I sumnja je sasvim opravdana. Razlog je intenzitet sporta. Ovo nije samo čista spekulacija, već razmatranje svih veza unutar i van turnira. Nadal je pokazao neke abnormalnosti. Imam trajnu sumnju u to što radi i što se tiče regeneracije i cele njegove atletizacije. Pored toga, Nadal dolazi iz Španije, iz zemlje koja nije baš poznata po tome što posebno pažljivo prati svoje heroje. Uticajni sportisti imaju oko sebe, kako kažu, "profesionalno okruženje“ koje brine od ishrane do uzimanja onoga što je inicijalno dozvoljeno sofisticiranim oblicima fizioterapije, tj. znaju kako funkcioniše telo štićenika i kada će dostići granice koje neće prekoračiti dozvoljeno. Postoji dovoljno tehnika za prikrivanje primenjenog dopinga - rekao je jednom prilikom.

Foto: Tanjug/AP

Janik Siner

Dr Zergel iznosi svoje višedecenijsko praćenje teniskih dešavanja i ističe da sumnja u regularnost postupaka u tenisu nije samo plod spekulacije, već rezultat temeljnog razmatranja svih veza unutar i van teniskih turnira. Nadalov poreklo iz Španije, zemlje koja nije poznata po strogom praćenju sportskih heroja, dodatno pojačava sumnje nemačkog stručnjaka.

- Meni ovo jako smrdi. Izgovor o tome da je zabranjena supstanca apsorbovana preko kože se sve više koristi u poslednje vreme. Ovo je još jedan takav slučaj i mora da interveniše Svetska antidoping agencija. Po mom mišljenju, sve ovo oko Sinera i dalje nije završeno. Klostebol je klostebol i sam po sebi vodi do zabrane od dve do četiri godine. Nema druge opcije. Siner je mogao da ide sa time na Sud za sportsku arbitražu, a ne na sud koji je usko povezan sa tenisom. Ranije je trebalo da bude suspendovan, a već se dešavalo u tenisu da jednog ili dvojicu tenisera poštede. Nikada nisu tretirali sve podjednako - poručio je nemački doktor.

Povodom slučaja Janika Sinera, koji je bio pozitivan na doping kontroli, dr Zergel iznosi jasne sumnje u ove navode. On ističe da izgovor o apsorpciji zabranjene supstance preko kože postaje sve češći, te naglašava potrebu za intervencijom Svetske antidoping agencije. Po mišljenju nemačkog doktora, slučaj Sinera nije završen i ističe da nema druge opcije osim suspenzije, s obzirom da sama supstanca vodi do zabrane od dve do četiri godine.

U zaključku, sumnje nemačkog doktora Frica Zergela bacaju senku sumnje na tenisku scenu, ističući potrebu za temeljnim istraživanjem i rigoroznom kontrolom kako bi se osigurala fer i čista konkurencija u ovom popularnom sportu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading