MENI OVO JAKO SMRDI! Ekspert za doping raskrinkao Sinera, PA JE OVO PORUČIO!

Autor:

Sport

21.08.2024

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikada nisu tretirali sve podjednako.

MENI OVO JAKO SMRDI! Ekspert za doping raskrinkao Sinera, PA JE OVO PORUČIO!

Foto: www.profimedia.rs

Nemački medicinski ekspert, Fric Sergel, nedavno je dao svoje mišljenje o doping skandalu koji je uzdrmao svet tenisa. Naime, prvi reket sveta, italijanski teniser Janik Siner, bio je pozitivan na doping testu tokom turnira u Indijan Velsu, što je izazvalo veliku pažnju javnosti. U intervjuu koji je dao za "Sport1" izneo je svoje mišljenje o ovom slučaju.

Siner je tvrdio da je zabranjeni steroid klostebol uneo "slučajno" preko spreja koji mu je ponudio član njegovog tima, Umberto Ferara. Ovo objašnjenje je izazvalo sumnju kod brojnih stručnjaka, među kojima je i Fric Sergel. On je istakao da je ovo samo još jedan u nizu slučajeva gde se kao izgovor koristi apsorpcija zabranjene supstance preko kože, te je naglasio da Svetska anti-doping agencija (WADA) mora da interveniše.

- Meni ovo jako smrdi. Izgovor o tome da je zabranjena supstanca apsorbovana preko kože se sve više koristi u poslednje vreme. Ovo je još jedan takav slučaj i mora da interveniše Svetska anti-doping agencija (WADA) - rekao je Fric.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Janik Siner

 

Sergel je jasno istakao da je klostebol supstanca koja automatski vodi do zabrane od dve do četiri godine, te je izrazio nezadovoljstvo što se ovakve stvari tolerišu zarad drugih ciljeva.

- WADA mora da inteveniše, pošto je ITF član ove organizacije, i to tek od 2003. godine, što sve govori. Po mom mišljenju, sve ovo oko Sinera i dalje nije završeno. Klostebol je Klostebol i sam po sebi vodi do zabrane od dve do četiri godine. Nema druge opcije. Siner je mogao da ide sa time na Sud za sportsku arbitražu, a ne na sud koji je usko povezan sa tenisom - objasnio je Sergel i dodao da samo pomenuta Svetska anti-doping agencija može da ga suspenduje: - Ranije je trebalo da bude suspendovan, a već se dešavalo u tenisu da jednog ili dvojicu tenisera poštede. Nikada nisu tretirali sve podjednako.

Jedna od ključnih tačaka koju je Fric Sergel istakao jeste nedoslednost u primeni pravila o doping kontroli, kao i nedostatak jednakog tretmana za sve sportiste. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Janik Siner

 

- Ne vidim razlog da se to ne uradi sa najboljim na svetu. Posebno sa najboljim na svetu. Setite se primera Bena Džonsona koji je ostao bez zlata na Olimpijskim igrama zbog dopinga. I tamo su pravili primer. Nema veze da li je prvi ili 15, zašto bi Siner bio povlašćen - rekao je Nemac i dodao da da mu je "presmešno" objašnjenje o spreju koji je sadržao spornu supstancu:

- Čak i da ga je masirao svakog dana, mislim da bi bilo vrlo teško da klostebol uđe u telo u takvoj količini da bude detektovan na samom doping testu", objasnio je ekspert za doping priču o milionitom delu grama.

.On je nezadovoljan jer ovakve stvari tolerišu zarad drugih ciljeva.

- Ako je neko pozitivan na klostebol, automatski je suspendovan. Treba da ide u državnu anti-doping agenciju, WADA, pa Sud za sportsku arbitražu. Kako to nije bilo sa Sinerom? Nikada nismo videli ovakav primer. Njegov slučaj je bio van pravila WADA, ja to stvarno ne razumem - kaže ekspert za doping.

Sergelov osvrt na doping skandal koji je potresao svet tenisa jasno ukazuje na potrebu za doslednom primenom pravila, kao i za transparentnošću u postupanju sa slučajevima dopinga. Njegove primedbe ukazuju na duboko ukorenjene probleme u anti-doping sistemima, te je jasno da će ovaj slučaj nastaviti da bude predmet pažnje javnosti i sportskih autoriteta u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading