ALKARAZ RAZVALIO ĐOKOVIĆA I OSVOJIO VIMBLDON: Španac rutinski odbranio titulu

Autor:

Sport

14.07.2024

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karlos je Novaku po dva puta uzeo servis u dva seta. U trećoj deonici finala bio bolji u tajbrejku - 3:0 (6:2, 6:2, 7:6)

ALKARAZ RAZVALIO ĐOKOVIĆA I OSVOJIO VIMBLDON: Španac rutinski odbranio titulu

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković se gotovo nije pojavio u finalu Vimbldona, pa je Karlos Alkaraz zasluženo slavio sa 3:0 (6:2, 6:2, 7:6) posle ravno dva i po sata igre i odbranio titulu u reprizi prošlogodišnje borbe za pehar. Mladi Španac je do četvrte grend slem titule, a druge u Londonu, došao nemilosrdnim tenisom.

Republika

Foto: Profimedia

Ništa mu nije išlo od ruke: Novak Đoković

U prva dva seta Alkaraz je „prodao“ Novaku „istu foru“. Odmah je ulazio silovito na Srbinove servis gemove i korisito to što naš as bukvalno kao da nije znao gde se nalazi. To mu je donosilo uvodne brejkove u oba seta, a onda ih je rutinski potvrđivao. Međutim, to što Đoković nikako nije uspevao da pronađe svoj najbolji tenis, dostojan rivala i finala Vimbldona, za posledicu je imalo to što je Španac u odsudnim trenucima setova dolazio do novih prilika i brejkova, posle kojih je rutinskim servisima rešavao te periode igre u svoju korist.

Koliko je Novak bio inferioran u meču svedoči to što je tek u trećem setu uspeo da povede, a onda da Karlos njega juri. Bilo je to u prvom servis gemu, dosta sigurnom igrom. A onda je naš teniser imao i 0:30 u prvom servis gemu Alkaraza u trećem setu, ali je prokockao tu šansu, ako ju je uopšte i imao jer je rival bio nemilosrdan. U trećem gemu vođena je prava rovovska bitka, imao je Karlos čak četiri brejk lopte, ali je Novak nekako uspeo da produži dramu i meč. Usledio je nešto mirniji deo seta, teniseri su osvajali svoje gemove, a onda konačno rafalna paljba sa obe strane. Imao je Đoković čak i brejk loptu na 3:2, ali se Karlos iščupao i izjednačio. U narednim minutima teniseri su se držali na nišanu, a onda je Alkaraz prvi opalio, došao do tri vezane brejk lopte, iskoristio drugu i poveo sa 5:4.

A onda drama i buđenje Đokovića. Imao je Španac tri meč lopte, ali mu se ruka skratila, a naš as je to prepoznao i ukrao taj gem za produžetak finala. Uspeo je da ga uvede u tajbrejk, da se drži donekle, ali je Karlos bio konkretniji i zasluženo slavio.

 

TOK MEČA
TREĆI SET

TAJBREJK

Sve je gotovo - Karlos Alkaraz je odbranio titulu na Vimbldonu - 7:4 u tajbrejku

Karlos Alkaraz ima dve meč lopte - 6:4

Igra se i dalje, 5:4 je za Španca

Novak greši, ispucava loptu u aut - Alkaraz vodi sa 5:3 uz minibrejk prednosti

Španac opet vodi, sada sa 4:3

Karlos greši, Nole vraća minibrejk za 3:3 i promenu strana.

Novak se ne da za 3:2

Alkaraz prvi pravi minibrejk za 3:1

Drže teniseri svoj servis za 2:1.

 

6:6 - Gledaćemo tajbrejk u trećem setu. Novak se sam za to izborio!

6:5 - Novak posle tri spasene meč lopte došao do sigurnog gema, koji mu je baš bio potreban

5:5 - Nije to to. Karlos Alkaraz je nemilosrdno, kao i ceo meč, došao do tri meč lopte,  a onda mu je ruka zadrhtala. Novak je konačno napravio brejk i produžio dramu.

4:5 - Alkaraz je došao veoma lako do tri vezane brejk. Druga je iskorišćena, izgleda da je to to.

4:4 - Karlos ne posustaje, Novak nije imao šansu, za razliku od prethodnog servis gema.

4:3 - Đoković, stiče se utisak, uspeva da veže nekoliko poena u nizu, a to se vidi i po rezultatu.

3:3 - Novak je imao svoju šansu! Španac je rešio gem u svoju korist uz više neizvesnosti jer je Nole čak i brejk loptu. Nažalost, nije je iskoristio.

3:2 - Do sada je Alkaraz bio taj koji je rutinski rešavao gemove, a sada je to uradio i Nole.

2:2 - Kao i u gotovo svakom servis gemu mladog Španca srpski as nije imao šta da traži. Kombinacijom udaraca Alkaraz je lako izjednačio rezultat. Normalno, sa nulom.

2:1 - Novak se posle kratkog buđenja opet ugasio. Ništa ponovo nije funkcionisalo u njegovoj igri, pa je sad on bio taj koji je morao da se čupa sa 0:30. S tom razlikom što je Alkaraz dobio svoje brejk lopte, čak četiri, ali ih nije iskoristio za veliki korak za tituli. Ovaj gem trajao je više od deset minuta, pa ne čudi Đokovićev urlik kada ga je rešio u svoju korist.

 

 

1:1 - Imao je Đoković 0:30, pa sve upropastio. Alkaraz je vratio kontrolu u svom servis gemu i nije dopustio našem asu brejk loptu, a kamo li da mu oduzme servis, mada se igralo na razliku posle "đusa". Imamo prvo izjednačenje u jednom od setova.

1:0 - Novak je prvi put poveo u jednom setu. Uspeo je iz trećeg puta da reši svoj servis gem u svoju korist.

 

 

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Na korak do odbrane titule: Karlos Alkaraz

 

DRUGI SET

2:6 - Karlos Alkaraz jedini igra u finalu Vimbldona, Đokovića nema ni za leka. Španac rutinski potvrdio drugi brejk i osvojio drugi set. Sada je na korak do odbrane titule a igra se tek 75 minuta.

2:5 - Novak je definitivno ostao kod kuće. Taman kada su svi pomislili da se vraća, Alkaraz je malo pojačao gas, odmah došao do brejk lopte i iskoristio je, pa će servirati za set.

2:4 - Karlos odgovara Novaku istom merom. Španac pokazao da ga prethodni gem nije ni dirnuo, pa je sad on bio taj koji je osvojio bez izgubljenog poena.

2:3 - Đoković je odigrao najbolji servis gem. Uspeo je da dobije razmenu udaraca sa osnovne linije i da dođe do gema sa nulom

1:3 - U Londonu ništa novo. Mladi Španac apsolutno drži konce igre na svoj servis, dok srpski as tek uspeva da stavi do znanja da nekog ima sa druge strane mreže

1:2 - Novak uspeva nekako da osvoji prvi gem u drugom setu. Španac igra kao u transu, dok srpskom asu apsolutno ništa ne polazi sa rukom. Novak ne uspeva da pronađe svoju igru i zaustavi nalet Alkaraza već gotovo sat vremena u finalu Vimbldona.

0:2 - Đoković se apsolutno ništa ne pita na Karlosov servis. Alkaraz je rutinski krenuo ka potvrdi brejka, onda se opustio. Novak nije iskoristio te poklone za 40:40, pa je Španac potvrdio brejk i u drugom setu.

0:1 - Drugi set počinje kao i prvi. Novak ne zna gde udara na svoj servis što Španac koristi i odmah dolazi do brejk lopte, a onda i vođstva.

 

 

 

PRVI SET

2:6 - Prvi set je gotov posle samo 41 minut. Alkaraz nije dopustio Novaku ni da pripreti. Moraće naš as ubrzo da uhvati ritam, ili će ovaj finalni meč Vimbldona otići u neželjenom smeru. Ko je mogao da očekuje ovakav prvi set posle prvog gema od 14 minuta.

2:5 - Novak izgleda bolje na terenu ali je verovatno kasno upalio da ostane u prvom setu. Smanjio je na 2:5, ali Alkaraz će servirati za prvi set.

1:5 - Imao je Đoković prvu brejk loptu na meču. Imao je Novak 30:40 na Karlosov sevis, ali nije uspeo da je realizuje jer je Španac bio neumoljiv kad je zagustilo.

1:4 - Ovo uopšte nije dobro. Novaka ne sluša servis, DUPLA SERVIS GREŠKA! Alkaraz je opet dominirao na Đokovićev servis i potvrdio da je pun samopouzdanja. Posle 0:30 došao je i do brejk lopte na 30:40 i odmah je iskoristio.

 

 

1:3 - Alkaraz i dalje igra rutinski. Novak nije imao nikakvu šansu u špančevom servis gemu koji je završio sa nulom

1:2 - Novak zaigrao malo bolje i upisao se na semaforu. Kretnja i servis su malo bolji, ali daleko je to od nivoa potrebnog da se igra protiv Alkaraza.

0:2 - Karlos je bolje ušao u meč od Novaka. Španac rutinski rešio drugi gem sigurnim servisima za potvrdu brejka.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Bolje ušao u meč: Karlos Alkaraz

0:1 za Alkaraza - Novak Đoković je nesiguran u svom prvom servis gemu, ne sluša ga početni udarac. Alkaraz je imao 30:30, pa 40:40, a onda i brejk loptu. Naš as je pronašao pravi udarac, ali je Španac bio neumoljiv, pa je Nole morao da spasava drugu, treću i četvrtu brejk loptu, ali nije mogao i petu pa mu je Alkaraz oduzeo servis.

 

Alkaraz izabrao da Đoković prvi servira.

 

 

 

PRE MEČA

PRINCEZA JE TU, PRINC NIJE

Princeza od Velsa Kejt Midlton biće na teniskom kompleksu Vimbldona tokom finala. S druge strane, princ Vilijam propušta ovogodišnje finale i za to ima dobro opravdanje. On će biti uz Englesku na finalu EVRO 2024 protiv Španije večeras u Berlinu.

 

 

NOVAK JE SPREMAN

Đokovićeva fina podešavanja na poslednjem treningu pred finalnu borbu za pehar na Vimbldonu.

 

 

 

VIOLINA ODSVIRALA UVERTIRU

Vimbldon je na zanimljiv način najavio meč između Đokovića i Alkaraza. Novak ih je "nagovorio" da violina bude u centru pažnje.

 

 

 

Novak Đoković piše istoriju tenisa u današnjem finalu Vimbldona protiv mladog španca Karlosa Alkaraza. Pokušaće srpski as da osvoji osmu titulu na londonskoj travi i tako se izjednači sa, činilo se nedostižnim, Rodžerom Federerom, ali i da osvoji rekordan 25. grend slem.

Imaće Nole i dodatni motiv, a to je osveta. Biće to repriza prošlogodišnjeg finala u kojem je Alkaraz slavio sa 3:2 u setovima (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4) posle bezmalo pet sati igre. U međuvremenu su odigrali samo još dva susreta i oba su pripala Srbinu (finale Sinsinatija i polufinale Završnog mastersa u Torinu), pa Novak sada ima pozitivan skor od 3-2. da bi tako i ostalo potrebno je da opet odigra svoj najbolji tenis, pogotovo imajući u vidu da je operisao koleno 5. juna.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Alkaraz i Đoković sa peharima Vimbldona 2023.

Još jedan motiv biće želja da se potvrdi srpski inat i da se dokaže da se šampion kakav je Novak nikada ne sme otpisivati. Naime, prema prognozama bukmejkera, Alkaraz je favorit i kvota na njega je 17,72, dok je na Đokovića 2,23. Zato je na našem teniser da donese sebi pehar, osmi sa ananasom na vrhu, ali i 2.700.000 funti, odnosno oko 3.150.000 evra, a nekom ko se opkladi na njega dobitak. Mada ni 1,6 miliona evra koliko dobija finalista nije za zanemariti.

Biće to duel drugog i trećeg na svetu, tu će i ostati posle Vimbldona, ali šta će biti dalje dosta zavisi od današnjeg meča. Naime, u slučaju da slavi Španac, on će ostati na nuli, neće ni dobiti ni gubiti bodove, dok je Novak, zbog promene bodovanja ove godine već zaradio 100 ATP bodova. U pravodu, ako Đoković trijumfuje on će na svom kontu imati 9.160 bodova, a Alkaraz će pasti na 7.430. Tako bi naš teniser imao dobru zalihu pred nastavak sezone, ali i mogućnost da možda uskoro ugrozi Janika Sinera koji je na 9.570 bodova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading