ĐOKOVIĆ JE TO VEĆ URADIO SA FEDEREROM, A SADA ĆE I SA ALKARAZOM: Malo tenisera je uspelo ono što sada čini Novak

Autor:

Sport

14.07.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbin i Španac igraju finale Vimbldona od 15 časova.

ĐOKOVIĆ JE TO VEĆ URADIO SA FEDEREROM, A SADA ĆE I SA ALKARAZOM: Malo tenisera je uspelo ono što sada čini Novak

Foto: Profimedia

Novak Đoković igraće od 15 časova protiv Karlosa Alkaraza za svoju osmu titulu na Vimbldonu i rekordan 25. grend slem trofej. Ukoliko uspe da savlada Španca u reprizi finala iz 2023. biće to najbolja osveta za poraz od pre godinu dana, ali će Nole tako stati rame uz rame sa Rodžerom Federerom koji na londonskoj travi ima osam pehara.

Međutim, finale između Đokovića i Alkaraza već je ušlo u istoriju tenisa a da nije ni počelo. Naime, ovo je tek sedmi put od kada se igra tenis u Open eri da će se dvojica tenisara  godinu za godinom sresti u finalu Vimbldona u svojevrsnoj reprizi. Pritom je Noletu to već pošlo za rukom sa drugim rivalom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković i Karlos Alkaraz

Ali krenimo redom. Prva repriza vimbldonskog finala desila se 1978. Godinu dana ranije finale su igrali Bjorn Borg i Džimi Konors, a onda su to ponovili. U oba finala slavio je Šveđanin. Finale Vimbldona 1980. igrali su Borg i Džon Mekinro i Bjorn je opet doša do titule, ali mu se Amerikanac revanširao sledeće godine.

Na novu reprizu čekalo se sedam godina, a onda su Boris Beker i Stefan Edberg podigli lestvicu. Oni su odigrali čak tri finala u nizu, Šveđanin je slavio 1988, Nemac 1989, pa onda opet Borg. A onda se čekalo do 21. veka i na Federera. Švajcarac je 2004. i 2005. igrao finale protiv Endija Rodika i slavio u oba navrata, a onda je vezao tri finala sa Rafaelom Nadalom. Mečeve 2006. i 2007. Rodžer je rešavao u svoju korist, dok je Španac bio bolji 2008.

I onda opet pauza pre nego što je Nole stupio na scenu. U finalu Vimbldona 2014. Đoković je igrao protiv Federera i pobedio ga u pet setova.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Prva repriza: Đoković i Federer sa peharima 2015.

Godinu dana kasnije to uradio u četiri seta. Imajući sve ovo u vidu jasno je da je tradicija na Novakovoj strani i da ispisuje nove stranice istorije sa mladim Alkarazom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading