JEZIVA ISPOVEST PARAOLIMPIJKE: "Bombe su letele svuda oko nas, bilo je dosta mrtvih!"

Autor:

Sport

13.09.2024

20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stravično!

JEZIVA ISPOVEST PARAOLIMPIJKE: "Bombe su letele svuda oko nas, bilo je dosta mrtvih!"

Foto: Jelena Bekvalac

Parastonoteniserka, Nada Matić donela je sa Paraolimpijskih igara srebrnu medalje i obradovala čitavu zemlju. Međutim, njena životna priča nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Nada je svedočila strahotama tog kobnog dana kada su kasetne bombe počele da padaju. Opisala je trenutak kada je policija zaustavila autobus na granici sa Crnom Gorom, a potom je usledila detonacija koja je zauvek promenila tok njenog života. Nada je hrabro prenela svoje iskustvo i oporavak nakon teških povreda, kako fizičkih, tako i psihičkih.

- Prilikom bombardovanja na Kosovu 1999. godine bila sam u autobusu koji je išao na relaciji Peć - Kula - Rožaje. Tada je trebalo da sa mamom idem za Crnu Goru. I tad su NATO bombarderi bacali kasetne bombe - rekla je Nada za 24sedam i nastavila:

- Policija, u stvari kontrola na carini, na granici sa Crnom Gorom, zaustavila je autobus, da pregleda dokumenta. I u tom momentu, samo što je policajac napravio prvi korak da uđe u autobus i pregleda dokumenta, čuo se neki... BUM! Detonacija.. - prisećala se.

Foto: Profimedia

Nada Matić

Svuda su oko njih su letele kasetne bombe.

- Kasetne bombe letele su svuda po nama. Bilo je dosta mrtvih po autobusu, napolju... Nisam znala ni da sam pogođena ni da nisam. Jednostavno, kad su ljudi počeli da beže, htela sam i ja. I onda vidim, ne mogu da ustanem - ističe Nada i dodaje:

- U tom momentu sam odmah znala šta je. Kičmena moždina... Jesam bila dete, nepunih 15 godina sam imala kad sam nastradala, ali znala sam šta je to - govorila je ona.

Nada i pored ove stravične nesreće gleda pozitivno na život.

- Jeste, jeste. Jako strašna priča, ali s obzirom na to da te život natera da ideš dalje, da se pomiriš sa tim što ti se desilo, što te je snašlo, izboriš se sa svim tim i kreneš dalje u neki drugi život. Ali, i taj život, vidite da je jako lep - jasna je Nada Matič.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading