ŠOK! Paraolimpijac ostao bez zlatne medalje zbog zastave koja je izazvala skandal!

Autor:

Sport

09.09.2024

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal!

ŠOK! Paraolimpijac ostao bez zlatne medalje zbog zastave koja je izazvala skandal!

Foto: Printscreen

Iranski paraolimpijac Sadeg Beit Sajah doživeo je neočekivanu situaciju na Paraolimpijskim igrama u Parizu, gde je, i pored obaranja svetskog rekorda u bacanju koplja, ostao bez zlatne medalje. Beit Sajah je postigao izuzetan uspeh hicem od 47.64 metara, ali je odlukom Međunarodnog paraolimpijskog komiteta za pravila (IPC) diskvalifikovan zbog nesportskog slavlja i zbog razvijanja zastave sa religijskim natpisom "Ya Zehra".

Odluka IPC-a da diskvalifikuje Beit Sajaha izazvala je šok i nezadovoljstvo kod paraolimpijca, posebno što je do saznanja o diskvalifikaciji došlo neposredno pre zakazane ceremonije dodele medalja. Beit Sajah je istakao da je istu zastavu koristio i na prethodnim takmičenjima, ali da tada to nije predstavljalo problem.

Zvanična odluka IPC-a navodi da je Beit Sajah diskvalifikovan zbog korišćenja zastave sa natpisom "Ya Zehra" religijskog karaktera, posvećene ćerki proroka Muhameda koju muslimani slave. Propisi IPC-a zabranjuju korišćenje materijala takvog sadržaja, što je dovelo do diskvalifikacije paraolimpijca.

Beit Sajah je izrazio svoje nezadovoljstvo odlukom IPC-a, ističući da je istu zastavu koristio i na prethodnim takmičenjima, ali da to tada nije bio problem. Međutim, njegova žalba nije usvojena i svetski rekord koji je postigao neće biti priznat. Ova situacija predstavlja izuzetno neobičan i tragičan događaj na Paraolimpijskim igrama, istovremeno ukazujući na važnost poštovanja pravila i propisa u sportskim takmičenjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading