OVO SIGURNO BOLI! Poznati sportista zaprepastio čitavu planetu - Evo o čemu se radi! (VIDEO)

Autor:

Sport

06.09.2024

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jeziv prizor.

OVO SIGURNO BOLI! Poznati sportista zaprepastio čitavu planetu - Evo o čemu se radi! (VIDEO)

Foto: Printscreen/X/lavuelta

Posle završene teške etape na Vuelti, španski biciklista Enrik Mas postao je glavna tema na društvenim mrežama zbog izuzetno izraženih vena na svojim nogama. Mnogi su bili zaprepašćeni prizorom, ali stručnjaci su objasnili da ovo nije neuobičajeno kod biciklista.

Stručnjaci su istakli da je kod biciklista primetno izražena vaskularizacija iz dva razloga. Prvo, biciklisti imaju veoma nizak nivo masti, koji ponekad može pasti ispod 6%, što dodatno ističe proširene vene. Drugi faktor je genetika, koja takođe igra ulogu u izraženosti vena kod sportista.

- Kod biciklista je to primetno iz dva razloga. Osim niskog nivoa masti koji imaju, koji nekad padne ispod 6%, to zavisi i od genetike koju imaju. Takođe, imaju i generalno veću vaskularizaciju. Biciklizam je sport koji omogućava trkačima da pokreću veći volumen i protok krvi. Može biti dvostruko ili trostruko veći od drugih sportista. Protok je veoma važan za njih. Ako postoji mali faktor, genetski, ali povezan sa bicik.lizmom, to je da trkači imaju veći volumen krvi u litrima u u svom telu - navodi se u objašnjenju Marke.

Biciklizam omogućava trkačima da pokreću veći volumen i protok krvi u telu. Stručnjaci ističu da je ovo veoma važno za bicikliste, jer omogućava veći protok krvi, čak dvostruko ili trostruko veći od drugih sportista. Ova veća vaskularizacija je povezana sa samom prirodom biciklizma i omogućava trkačima da postignu impresivne nivoe protoka krvi.

Iako prizor izraženih vena na nogama biciklista može izgledati neobično, on je zapravo rezultat kombinacije niskog nivoa masti, genetike i specifičnosti samog sporta. Enrik Mas postao je primer ove fiziološke reakcije na ekstremne napore, ističući jedinstvenost biciklizma kao sporta koji zahteva impresivnu vaskularizaciju kod svojih takmičara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading