Prevencija zavisnosti od interneta Nastavlja se implementacija projekta “Prevencija, edukacija i socijalizacija” u školama

Autor:

Sport

04.09.2024

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je održana druga javna prezentacija projekta.

Prevencija zavisnosti od interneta Nastavlja se implementacija projekta “Prevencija, edukacija i socijalizacija” u školama

Foto: Ivica Veselinov

Beograd, 03. septembar 2024. - Početak nove školske godine donosi i nastavak aktivnosti  u vezi sa projektom “ PES - Prevencija, edukacija i socijalizacija” koji se bavi temom prevencije bolesti zavisnosti od interneta kod učenika viših razreda osnovnih škola i srednih škola. Danas je održana druga javna prezentacija projekta u amfiteatru sportske gimnazije “Sportium” u prisustvu velikog broja sportista mlađih kategorija Fudbalskog kluba “Partizan”.

Inicijativu za sprovođenje ovog projekta preduzelo je Udruženje priređivača igara na sreću AGOS, a podrška za realizaciju stigla je kako iz Ministarstva zdravlja, tako i iz Ministarstva prosvete Republike Srbije. Projekat pokriva rastuće probleme koje izaziva zavisnost od interneta među adolscentima, a cilj je da se ovim mladim pojedincima pruže veštine, znanja i resursi potrebni za prevenciju i borbu protiv ovog problema.

U uvodnom delu prezentacije, prisutnima se obratio naš istaknuti sportista i reprezentativac Dragan Škrbić, ambasador Projekta “Prevencija, edukacija i socijalizacija”, a posle toga, predavanje je održala Sara Gašić, diplomirani psiholog i porodično sistemski savetnik.

Dragan Škrbić je istakao da je ovo jedna od važnih društvenih tema jer se tiče pre svega naše omladine, a onda i svih nas. Pravi je trenutak da transparetno govorimo o zavisnosti od interneta i da preduzmemo korake koji će dovesti do boljeg prepoznavanja ovog problema među mladima i njihovim roditeljima i veće svesti o tome, kako bi se sve što nove tehnologije donose koristilo mudro i sa pravom merom.

Prezentacija projekta kao i radionice sa učenicima i roditeljima do sada su održane u dve beogradske škole - Sportskoj gimnaziji “Sportium” i školi “Ruđer Bošković”. Aktivnosti projekta se intenzivno nastavljaju i u novoj školskoj godini, a radionice su osim u školama, planirane i za mlađe kategorije Fudbalskog kluba “Partizan”, Sportskog društva “Crvena Zvezda”, i Košarakaškog kluba “Dinamik”.

Teme koje su pokrivene u okviru projekta su realnost digitalnog sveta, mogući štetan sadržaj i potencijalni rizici po mentalno zdravlje dece, uticaj roditelja i zajednice na korišćenje interneta kod dece, kao i predstavljanje alata koji mogu pomoći pri sprečavanju online bolesti zavisnosti.

Sprovođenje Projekta planirano je za naredne četiri godine, tako što će stručni tim psihologa održati niz radionica u osnovnim i srednjim školama posebno prilagođenih učenicama, a posebno njihovim roditeljima. Cilj je da se u tom periodu gradi pratnerstvo sa školama, nastavnicima, roditeljima i javnošću  kako bismo zajedno govorili o problemima i udruženim snagama sprečili pojavu online bolesti zavisnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading