PREMINUO JEDAN OD NAJZASLUŽNIJIH: Ovakvi kao on se više ne rađaju u svetu karatea

Autor:

Sport

25.08.2024

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legenda Beograda, Srbije i Jugoslavije.

PREMINUO JEDAN OD NAJZASLUŽNIJIH: Ovakvi kao on se više ne rađaju u svetu karatea

Foto: pixabay.com

Sveće, ilustracija

U Beogradu je 15. avgusta preminuo profesor dr Vladimir Jorga, poznat kao jedan od najzaslužnijih ljudi za razvoj i popularizaciju karatea u Beogradu i čitavoj Srbiji. Ovaj izuzetni čovek posvetio je skoro čitav svoj život karateu, a bio je nosilac crnog pojasa 10. dana, što svedoči o njegovom izuzetnom majstorstvu. Pored toga, bio je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih instruktora tradicionalnog karatea u čitavom svetu.

Profesor dr Vladimir Jorga, rođen u Beogradu 10. jula 1939. godine, bio je ne samo karatista već i lekar. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu i stekao zvanje doktora, specijalizirao se u oblasti higijene, medicinske ekologije i sportske medicine, a takođe je bio i profesor na Beogradskom univerzitetu. Njegovi učitelji bili su Tetsuji Murakami, Taidži Kase i Hidetaka Nišijama, što svedoči o njegovom izuzetnom pedigreu u svetu karatea.

Profesor dr Jorga je zajedno sa svojim mlađim bratom, profesorom dr Iilijom Jorgom, osnovao fudokan, jedan od stilova i varijacija tradicionalnog karatea. Ovaj potez ostavio je značajan trag u svetu karatea, čime će se njegovo nasleđe nastaviti i posle njegove smrti.

Komemoracija povodom smrti profesora Jorge održana je u petak u hotelu "Crowne Plaza", gde su se okupili njegovi prijatelji, učenici i poštovaoci kako bi se još jednom odatao počast ovom izuzetnom čoveku. Njegovo delo, kako u naučnoj zajednici tako i u svetu sporta, neće biti zaboravljeno, a njegov doprinos karateu će zauvek ostati upamćen.

Odlazak profesora dr Vladimira Jorge predstavlja veliki gubitak za svet karatea, ali će njegovo nasleđe i doprinos svetu sporta zauvek ostati neizbrisivi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading