SENA UBIJEN NA STAZI, DIVAC I PEĐA POKRADENI: Teorije zavere u sportu koje su potresle planetu

Autor:

Sport

15.07.2024

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S pojavom profesionalizma u sportu počele su da se javljaju i priče da ništa nije slučajno. Što je više novca ulazilo, to su priče bile veće.

SENA UBIJEN NA STAZI, DIVAC I PEĐA POKRADENI: Teorije zavere u sportu koje su potresle planetu

Foto: Profimedia

I u sportu, kao i u ostalim oblastima života, teorije zavere su jedna od omiljenih tema. Da iza svih velikih stvari stoji nečija tajna ruka ili odluka polaze od shvatanja da se ništa slučajno ne dešava. Naravno da su teorije u sportu dobile na značaju kao teme kada je u sport počeo da ulazi enormni novac.

Naravno, prve teorije zavera su krenule iz Amerike još prvih decenija prošlog veka, ali to je i logično, jer profesionalni sport kakav danas poznajemo krenuo je baš iz SAD. Prva velika prevara svetskih (čitaj američkih) moćnika datira još iz 1919. i ono što je iznenađujuće, jedna je od retkih koja je dokazana. Priča je glasila da su Čikago Vajtsoksi prodali Svetsku seriju u Mejdžor bejzbol ligi Sinsinati Redsima tako što se nekolicina igrača Čikaga povezala s tada kriminalnim bosom Arnoldom Rotštajnom da nameste finalnu seriju zbog kladionica. Dugo se šuškalo o tome da je serija nameštena, što je kulminiralo suđenjem dve godine kasnije. Bizarnom odlukom, osam igrača Vajtsoksa je oslobođeno krivice, ali su zato doživotno isključeni iz bejzbola i izgubili svaku šansu da uđu u kuću slavnih.

Zavera svetskih razmera koja je uzdrmala celu planetu desila se 1965. u boksu. Revanš meč za titulu apsolutnog svetskog prvaka između Sonija Listona i Muhameda Alija 1965. trajao je čitavih minut i 44 sekunde i odmah su krenule priče da je Listonu plaćeno da padne i ne ustane već u prvoj rundi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Muhamed Ali i Soni Liston

Liston je, naime, imao dobro poznatu vezu s organizovanim kriminalom, dok je tada Ali bio najglasniji u propagiranju islama i protestima protiv rata u Vijetnamu. Win-win situacija. Čini se, zaista, kada pogledate udarac, da nije bio toliko jak da obori džina kao što je Liston na pod već u prvoj rundi. Ovaj incident je poznat i kao "fantomski udarac".

Tokom vremena u javnosti se pojavljivalo sve više i više teorija, čini se direktno proporcionalno tome koliko je više novca ulazilo u sport, a mi ćemo izdvojiti one nama najinteresantnije.

1. Nameštanje žreba u Ligi šampiona

Svake godine, u bar jednom kolu žrebanja parova i grupa Lige šampiona digne se prašina i postavi pitanje regularnosti. Malo je ljudi u svetu koji ne veruju da neko organizuje da se u pojedinim fazama sastanu velikani evropskog fudbala kako bi neko drugi imao lakši put do finala. Fudbalski svet je planuo zbog snimka legende Intera Havijera Zanetija 2015. kako vrti samo jednu loptu u bubnju tokom žreba i izvlači Real Madrid, koji je bio uparen s Romom, ogorčenim rivalom njegovog Intera.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Đorđo Marketi na žrebu za Ligu šampiona

Dve godine nakon toga, generalni sekretar UEFA Đorđo Marketi izvadio je dva papirića iz jedne lopte. Onda ga je jedan od njih uzeo i bacio pod sto. Na drugom papiru, koji je pokazao, bilo je ime Hofenhajma. Sve je, naravno, snimljeno, a UEFA je tim povodom morala i zvanično da se oglasi. Iste godine na udaru je bio Ćabi Alonso, tada bivši igrač Bajerna, koji je izvlačio lopte prilikom žreba za osminu finala Lige šampiona, uparivši jaku Barselonu s Čelsijem, a svom Bajernu dao je turski Bešiktaš. Optužen je i da je sve vreme vrteo samo jednu lopticu u bubnju.

2. Balkanske malverzacije

Nedavno preminuli Velibor Džarovski, estradni i sportski menadžer iz Makedonije, važio je za balkanskog kralja nameštaljki. On je, kako je sam tvrdio, namestio najmanje 80 različitih sportskih utakmica u bivšoj Jugoslaviji. Prva utakmica koju je namestio bila je fudbalska utakmica između niželigaša Jugokokte i Tikveša. Onda je platio 500.000 dinara da završi kako je hteo. Ukupno je platio pola miliona dinara, što sudiji, što protivničkom golmanu, a nešto igračima. Popularni Džara objasnio je kako to deluje na mikro-nivou, ali se sve to može preneti i na globalne razmere.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Velibor Džarovski


- U svakom klubu imate igrače koji su kockari. Dakle, treba mu novac za kuću, želi novi auto ili ima ljubavnicu za izdržavanje. Normalno je da sam igrače sretao na stadionima i radio sam svašta s upravama klubova. Uđem u svlačionicu kod sudije i kažem: "Ne vadite kartone, danas igraju dva prijateljska kluba." I svima je sve jasno. Imajte na umu, tada nije bilo mobilnih telefona i morao sam mnogo da putujem. Praktično sam živeo na auto-putu. Kao menadžer tada najpopularnijih pevača, upoznao sam mnoge sudije koji su bili ili direktori raznih sala ili su imali neku funkciju na stadionima na kojima smo održavali koncerte - pričao je on u intervjuima.

Osamdesetih godina prošlog veka ozbiljno je optužen za nameštanje 22 utakmice prve i druge jugoslovenske fudbalske lige. Zaprećeno mu je 15 godina zatvora. Pustili su ga posle tri meseca.

3. Sakramentu nisu dali u finale NBA lige

Foto: www.profimedia.rs

Divac i Stojaković

Srpskim ljubiteljima košarke možda najbliža teorija je ona da čelnici NBA lige nisu dozvolili Sakramento Kingsima, predvođenim u to vreme našim tandemom Vlade Divac - Peđa Stojaković, da igraju finale 2002. Prema procenama moćnika eventualno finale između Sakramenta i Nju Džersija bilo bi pogubno po gledanost i profit finalne serije. Zato je, prema teoriji, trebalo preduzeti sve da finale igraju moćni Lejkersi.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

O` Nil i Divac


Iako je kroz celu seriju suđenje bilo u najmanju ruku sumnjivo, ipak se najviše izdvaja šesta utakmica pri vođstvu Kingsa 3-2 u pobedama. Tada je Lejkersima više puta progledano kroz prste za faulove u napadu, a uz to, Sakramentu je suđeno "svako pipanje", pa su "jezerdžije u poslednjoj četvrtini izveli neverovatnih 27 slobodnih bacanja.
Legendarni sudija Tim Donagi je godinama posle ove kontroverze ispričao da zna sigurno "bar jednu" NBA utakmicu koja je nameštena. Opisao ju je ovako:

- Tim A gubi 3:2, ali tim B ne sme u finale jer to ne odgovara NBA, tako da treba preduzeti sve da bi se tim A plasirao u finale. Tim B je napravio mnoge faulove u napadu koji nisu suđeni, dok je tim A dobio mnoga slobodna bacanja koja nije zaslužio i na kraju dobio seriju - što je bio bukvalni opis tog šestog meča.

4. Trovanje Zvezde u Atini
Republika

Foto: printskrin

Detalj sa meča u Atini

Crvena zvezda se okitila titulom evropskog prvaka 1991, ali je to mogla da učini i dve decenije ranije da nije bilo kontroverznog revanša s Panatinaikosom u Atini. Zvezda je u prvom meču polufinala Kupa šampiona savladala Pao na Marakani s 4:1 i verovalo se da je plasman u finale izvestan, a desilo se suprotno, Panatinaikos je pobedio 3:0 i eliminisao tadašnjeg jugoslovenskog šampiona.


Dugo se pričalo da su igrači Zvezde pred meč bili otrovani hranom, pominjalo se čak i da su čelnici atinskog velikana šurovali sa sudijama, te da je grčki diktator general Papadopulos navodno namestio meč, što je 2007. potvrdila i njegova tadašnja žena Despina Gaspari. Ona je bez mnogo uvijanja rekla da je u razgovoru s predsednikom Panatinaikosa i svojim suprugom čula da je utakmica dogovorena na najvišem državnom nivou. Ipak, njenu priču su demantovali i u Grčkoj i u Srbiji, a njen tadašnji istup u javnosti je prokometarisan kao "priča babe željne medijske pažnje". Ipak, stariji navijači Zvezde ni dan-danas ne mogu da prežale taj poraz u Atini.
5. Smrt Ajrtona Sene
Republika

Foto: Tanjug/AP

Ajrton Sena stradao na stazi Imola 1. maja 1994.

 

Teorija zavere kaže da smrt jednog od najvećih vozača Formule 1 Ajrtona Sene na trci u Imoli 1994. uopšte nije bila slučajna. Ono što je sigurno jeste da je Sena taj dan bio pod ogromnim stresom zbog pogibije Rolanda Racenbergera na treningu prethodnog dana. Bilo je priča da je Sena ubijen iz snajpera jer je utvrđeno da je imao rupu na kacigi. Ono što je sigurno jeste da ga nije ubio snajper. Pogoditi savršenim hicem čoveka koji se pomera u bolidu koji ide brzinom od skoro 300km/h jednostavno je nemoguće, a utvrđeno je da rupa u kacigi u obliku kružića nije plod metka.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Ajrton Sena

Jedna od teorija jeste da mu je volan bio loše zalemljen. Sena je, naime, tražio na početku sezone da mu se produži volan i mehaničari Vilijamsa su to uradili tako što su zalemili malo bakra. Nakon nesreće ispostavilo se da je volan pukao baš tu, ali nikada nećemo saznati da li se to dogodilo pre ili posle nesreće. Postoje i druge teorije o prijanjanju, o temperaturi guma, bezbroj analiza telemetrije Senine nesreće... Sada je nemoguće doći do pouzdanog uzroka pogibije slavnog Brazilca jer je bolid sada nedostupan, verovatno i uništen, i nemoguće je doći do novih dokaza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading