PEŠIĆ OTKRIO ŠTA JE FALILO DA POBEDIMO AMERE: Uporedio ovu ekipu sa onom iz Indijanapolisa!

Autor:

Sport

10.09.2024

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kari se oprostio od nacionalnog tima.

PEŠIĆ OTKRIO ŠTA JE FALILO DA POBEDIMO AMERE: Uporedio ovu ekipu sa onom iz Indijanapolisa!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Legenda srpske košarke, Svetislav Pešić više nije selektor nacionalnog tima, a to je i on sam potvrdio. Kari je vodio "orlove" u periodu od 2021. do 2024. godine, a osvojio je srebro u Manili i bronzu u Parizu. 

– Igrali smo košarku koja odgovara karakteristikama naših igrača. Na Svetskom prvenstvu u Manili, 2023, bili smo prvi po procentu šuta, ispred SAD i Litvanije; treći po broju postignutih koševa – SAD 104, Kanada 98,8, mi 95; bili smo drugi po asistencijama – 23,5; i prvi po broju poena u tranziciji 22,1! U Parizu je najviše poena dala selekcija SAD – 632, mi smo drugi sa 566, Nemačka treća sa 496… Opet smo bili drugi po broju poena. Po asistencijama smo drugi iza SAD – oni 28, mi 24,2. To znači da smo bili na nivou iz Manile, ali treba znati i to da smo sada imali dva veoma važna igrača – Jokića i Micića, kao i da nam je silno nedostajao mladi Jović koji je imao izuzetno Svetsko prvenstvo. Očekivali smo da eksplodira u Parizu, ali iz poznatih razloga nismo mogli da ga koristimo… Kad daješ puno koševa, puno ih i primaš, ali to ne znači da je odbrana bila slaba. Naprotiv! Zahvaljujući odbrani vratili smo se iz vrlo teške situacije protiv Australije, sa odbranom smo ozbiljno ugrozili Amerikance, ona nam je donela bronzu protiv Nemačke. Novo u našoj igri, u odnosu na Indijanapolis, jesu poeni u tranziciji, jer sada imamo takav tip igrača. Pre 22 godine jedini pravi „tranzišn” igrač bio je Stojaković. Većina naših današnjih igrača najbolje igra takve napade. Zato je naš rezultat, sa aspekta i igre i taktike, ogroman, jer smo sve ekipe pobedili osim Amerikanaca s kojima smo bili ravnopravni – rekao je Pešić u intervjuu za Politiku i nastavio:

– Po mom dubokom ubeđenju, napravljena je ekipa koja ima ogroman potencijal za naredni olimpijski ciklus, do Los Anđelesa 2028. Ubeđen sam da je gladna uspeha i dokazivanja na narednim takmičenjima. Vidim to na licima igrača, vidim tu veliku motivaciju. Prioriteti se menjaju, pa će na taj proces uticati sigurno i njihove klupske obaveze. Sve što se događalo u prethodne tri godine, a posebno u Parizu, pokazuje da su igrači definitivno shvatili da u svojim karijerama ipak imaju dva tima: jedan gde zarađuju novac, i drugi – Srbiju, tamo gde im je srce i gde ih čeka posebna motivacija, da igraju protiv najboljih na svetu. Siguran sam da svi igrači koji su bili i na pripremama i na takmičenju, imaju potencijal da i dalje napreduju. U narednom olimpijskom ciklusu moramo da budemo svesni toga da je neophodno da se menjamo i prilagođavamo vremenu u kojem živimo - jasan je Kari.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Svetislav Pešić

Objasnio je i na šta je najviše ponosan u drugom mandatu.

Ako želite da radite velike stvari to ne treba i ne može biti lako i zato ne treba previše pričati o rezultatima nego se orijentisati na postavljene zadatke u tom procesu do ciljeva. Iskustvo me je naučilo da su i realni ciljevi teško ostvarljivi! Najponosniji sam na taj proces koji nije bio lak, iz razloga koje sam ranije naveo. Ključ je bio da ubedim igrače u ono u šta ja verujem. Oduvek sam bio svestan toga da je trener tu zbog igrača a ne oni zbog njega, kao i da trener nikada ne sme da bude iznad ekipe; ali i da igrači znaju da postoji samo jedan koga treba da prate, a to je trener. Ako se tu napravi balans – onda je proces do cilja jednostavniji. Komunikacija nije da trener priča a ostali slušaju, već da trener priča, ali i da sluša šta igrači na to kažu, da postoji međusobni fidbek. Samo tako možete da razumete šta igraču više odgovara i gde se on oseća komforno - naveo je Pešić.

Još jednom se osvrnuo na priče oko Nikole Jokića, koji je trpeo kritike što je preskočio Svetsko prvenstvo u Manili.

Pitanje je da li bismo igrali na Olimpijskim igrama da nam Jokić nije pomogao u one dve prelomne utakmice u kvalifikacijama za Manilu, protiv Grčke i Turske. Svetsko prvenstvo istovremeno predstavlja kvalifikacije za Olimpijske igre, a mi smo u Manilu otišli, pre svega, da bismo se kvalifikovali za Pariz. To što smo osvojili medalju bio je dodatni ćar - podvukao je Svetislav Pešić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading