MOKA SLAVINIĆ SE EMOTIVNO OPROSTIO OD TVRDIĆA: "Ja sam bio niko, a on veliki Rato Tvrdić!"

Autor:

Sport

20.08.2024

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rato Tvrdić je bio nezamenjiv član slavne Jugoplastike.

MOKA SLAVINIĆ SE EMOTIVNO OPROSTIO OD TVRDIĆA: "Ja sam bio niko, a on veliki Rato Tvrdić!"

Foto: Starsport

Košarka je izgubila jednog od svojih najvećih protagonista - Ratomir Rato Tvrdić preminuo je u 80. godini života, ostavivši iza sebe neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenske i evropske košarke. Njegova karijera bila je ispunjena brojnim uspesima kako u klubu, tako i u reprezentaciji, a njegova smrt ostavila je prazninu koju će teško popuniti bilo ko u košarkaškom svetu.

Rato Tvrdić je bio nezamenjiv član slavne Jugoplastike, sa kojom je osvojio dva državna prvenstva, tri Kupa, kao i dva puta Kup Radivoja Koraća. Međutim, njegov uticaj protezao se i na reprezentativni nivo, gde je sa timom Jugoslavije postigao značajne uspehe. Zlato sa Svetskog prvenstva u Ljubljani 1970. godine, kao i srebrne medalje iz Montevidea i Portorika, samo su deo njegovog bogatog reprezentativnog iskustva.


Zoran Moka Slavnić, Tvrdićev nekadašnji saigrač, izneo je svoje duboko lično osećanje povodom gubitka legendarnog košarkaša. 

Naravno, naravno... Malopre sam se čuo sa njegovom izabranicom poslednjih 15 godina. Naravno da smo evocirali sve ono što se dešavalo u životu mom i njegovom. To je moj prvi kapiten u reprezentaciji i osim toga što je bio jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena, mogu samo da kažem da kao me kao čovek impresionirao i tako će mi ostati u sećanju. Duhovit, dobre duše, kažu obično 'o pokojniku sve najbolje', ne. Ja samo govorim što zaista mislim, tako da... Jako mi je žao, ipak, imao je tek 80 godina i to je rano. Ovim putem svim onima koji su ga voleli, pogotovo Bubi iskreno saučešće.

Republika

Foto: Starsport

Zoran Moka Slavinić

 

Kroz reči Moke Slavnića, saznajemo o rivalstvu i prijateljstvu koje su njih dvojica negovali tokom karijere. Veliki dueli između Zvezde i Jugoplastike ostavili su neizbrisiv pečat u istoriji jugoslovenske košarke, dok je Tvrdićev izuzetan talenat bio izazov za sve protivnike, uključujući i samog Slavnića.

Ja sam bio niko, a on veliki Rato Tvrdić. Ja sam ga čuvao i verovatno sam mu bio dosadan, stalno sam lepio flaster oko njega da ne bi dobio loptu, to je bio jedini način da ga zaustavim. Ono sve što smo imali na nivou Zvezda i Jugoplastika, to su bili veliki i jaki dueli. Ja kažem, ja sam bio niko, a on je bio veliki Rato - zaključio je Slavnić.

Ratomir Rato Tvrdić ostavio je neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenske košarke, a njegovo nasleđe će večno živeti kroz sećanja i priče o njegovim dostignućima. Njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za košarkaški svet, ali će njegovo ime zauvek ostati urezano u anale sporta. Svim ljubiteljima košarke, kao i porodici i prijateljima, upućujemo iskreno saučešće u ovim teškim trenucima. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading