DA BISMO NASTAVILI DA BUDEMO ZEMLJA KOŠARKE MORAMO DA POSLUŠAMO OVE PEŠIĆEVE REČI: Selektor Srbije dao možda i poslednje upozorenje!

Autor:

Sport

21.07.2024

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sistem mora da postoji.

DA BISMO NASTAVILI DA BUDEMO ZEMLJA KOŠARKE MORAMO DA POSLUŠAMO OVE PEŠIĆEVE REČI: Selektor Srbije dao možda i poslednje upozorenje!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Kada se pomisli na Srbiju i nekadašnju Jugolsaviju, odmah je to košarka, vaterpolo, rukomet, odbojka, a može se reći i fudbal. U skoro svim sportovima naša zemlja u nekom periodu bila dominantna. U košarci je to redovan slučaj. Rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama, naša zemlja ima najviše Svetskih prvenstava (5). Takođe i po titulama na Eurobasketu možemo da se pohvalimo sa pet zlata, odmah iz Sovjetskog Saveza koji ima čak 14.

Foto: Profimedia

Reprezentativci Jugoslavije

Na klupskom nivou najbolji rezultat naše košarke je kada je Partizan osvojio Evroligu 1992. godine i to sa domaćim igračima pod patronatom Željka Obradovića. Od tada nijedan srpski klub nije osvojio ovo takmičenje. Jedino na reprezentativnom nivou se možemo pohvaliti uspesima od tada. Selektor Srbije, Svetislav Pešić je pre nekoliko dana ponovo upozorio da mora da se stvori jedan sistem koji bi poboljšao našu košarku i da se ne živi od stare slave.

 - Mi smo izgubili sve, programe nemamo. Počinje novi olimpijski ciklus od septembra, a mi nemamo nikakav program. Od mene kao selektora to niko nije tražio. Nijedan Savez nema napisan program, nacrt, plan za olimpijski ciklus do Los Anđelsa. To ne postoji. Mi smo u katastrofalnoj situaciji kada je vrhunski sport u pitanju. Još se održavamo, slavimo ove rezultat, fantstično je što imamo nečim da se pohvalimo, ali moramo da prihvatimo da se ne živi od prošlosti, već od ovog što je danas i sutra - jedna od izjava Karija.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Svetislav Pešić

Pešić jeste u pravu i dao je jedno veliko upozorenje, a možda i poslednje. Vreme je da se izvrše korenite promene u srpskoj košarci i da se stvori jedan sistem koji će dati još veće rezultate i da se radujemo ponovo tituli u Evroligi. Taj sistem i te promene moraju da se krenu od najmlađih selekcija i naravno da se u to uključe i timovi van Beograda.

Srbije je rasadnik košarkaških talenata širom zemlje, ali zbog nedovoljno razvijenog sistema i programa, oni mogu da uspeju jedino ako dođu u Beograd, a potom da igraju u Zvezdu ili Partizan kako bi se reklo da su uspeli. Ono što je potrebno jeste jaka domaća liga, kako bi svi klubovi bili konkurentni i da se plasman u Evroligu izdjestvuje kroz istu. AdmiralBet ABA liga je samo upropastila KLS i unazadila srpsku košarku.

Foto: Starsport

Aleksa Avramović u večitom derbiju

Ono što bi bilo jako dobro je da u domaćim klubovima igraju i naši igrači, da im se da šansa, kao što je to svojevremeno uradio Duško Vujoešvić u Partizanu ili Obradović kada je osvojio Evorligu. Naći će se neki novi Danilović, Đorđević, Lončar, Rebrača i drugi. Na primer Partizan je sada bacio akcenat na strane igrače, nekada je cela prva petorka bez domaćih košarkaša. 

Ipak, treba da se da šansa mladim nadama. Pod hitno mora da se sedne i uradi velika reorganizacija i da se stvori jedan sistem, gde će se raditi sa mlađim selekcijama, da unapredimo domaću ligu i da ona bude jaka i da održimo taj kult košarke u Srbiji. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading