PIKSI NE VERUJE ŠTA JE ČUO U BERLINU: Podnet raport posle sumiranja utisaka sa EVRO 2024

Autor:

Sport

18.09.2024

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo se do sada verovatno nikada nije desilo, konstatovano je na sastanku UEFA.

PIKSI NE VERUJE ŠTA JE ČUO U BERLINU: Podnet raport posle sumiranja utisaka sa EVRO 2024

Foto: Starsport

Rafa Benitez, Fabio Kapelo, Dejvid Mojes, Ole Gunar Solskjer, Majkl O’Nil, Pat Boner, Frank De Bur… Samo su neka od legendarnih imena evropskog i svetskog fudbala koja su kao članovi Tehničke komisije UEFA na sastanku sa selektorima i direktorima svih reprezentacija u Berlinu govorili o analizi proteklog Evropskog prvenstva. Tom skupu u Berlinu prisustvovao je i selektor Srbije Dragan Stojković Piksi. On je otkrio o čemu je bil reči u razgovorima s Arsenom Vengerom, ali i Didijeom Dešanom i selektorom Španije Luisom De la Feunteom.

Republika

Foto: fss.rs

Kongres UEFA u Berlinu

- Dobili smo iscrpan izveštaj i video-analizu najvažnijih tehničko-taktičkih detalja koji su obeležili mečeve na završnom turniru u Nemačkoj. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i svakako da je imalo mnogo toga da se čuje i zabeleži. Čuveni Irac Paki Boner govorio je o ulozi golmana u modernom fudbalu, koliko je važno da čitaju igru i predviđaju situacije. Mojes je pričao o odbrani, Rafa Benitez o veznom redu, Majkl O’Nil o napadačima - prenosi utiske Dragan Stojković Piksi, koji je zajedno sa Stevanom Stojanovićem predstavljao Srbiju na sastanku u Berlinu.

Selektora naše reprezentacije posebno je iznenadio jedan statistički podatak.

Republika

Foto: fss.rs

Piksi i Dika na kongresu UEFA

- Zvuči prosto neverovatno i neobjašnjivo, na čitavom Evropskom prvenstvu nijedan gol nije postignut iz slobodnog udarca. Šalili smo se malo i postavili pitanje da li su golmani bili toliko dobri ili su igrači u živom zidu previsoki. Naravno, odgovor treba tražiti na drugoj strani jer je reč o vrlo zahtevnom tehničkom elementu i brine podatak da je sve manje igrača koji su specijalisti za golove iz slobodnih udaraca - naglasio je Stojković.

Susreti sa Luisom De La Fuenteom i Didijeom Dešanom, bili su prilika da se razmene mišljenja o rezultatima na startu Lige nacija.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Ima uspehe: De la Fuente vodio Španiju do krova Evrope

- Sa De La Fuenteom sam više pričao o njihovoj utakmici protiv Švajcarske. Kaže da su imali mnogo problema na teškom terenu, pogotovo u trenutku kada su ostali sa igračem manje. Morao je da vadi Jamala i Vilijamsa, da se orijentiše na odbranu svog gola i da iz kontri vreba priliku da zatvori utakmicu. Pohvalio je našu igru u Beogradu, to zajedništvo i činjenicu da su se igrači tokom svih 90 minuta žrtvovali jedni za druge - kazao je Stojković.

Piksiju su prijale reči selektora aktuelnog evropskog prvaka, ali i jedan deo video-analize na zvaničnom sastanku koji se odnosio na duel sa Englezima u Gelzenkirhenu.

Republika

Foto: fss.rs

Za Luvr: Učesnici kongresa UEFA u Berlinu

- Akcenat je bio na visokom presingu u određenim intervalima utakmice kada smo protivnika primorali da se povuče na svoju polovinu i da se fokusira na odbrambene zadatke. U savremenom fudbalu gde su sve ekipe fizički i taktički pripremljene na najvišem mogućem nivou, nijanse određuju razvoj situacije na terenu. Ako stvoriš pet šansi, dve moraš da realizuješ. Ako stvoriš dve, jedna mora da završi u golu. I to je suština. Gledao sam u utorak uveče utakmicu Real - Štutgart, kada vidite rezultat pomislite da je sve bilo rutinski, a nije tako. Nemci su igrali i stvarali šanse, a Real davao golove i pobedio - naveo je Piksi.

Ni Didijeu Dešanu nije bilo lako posle poraza od Italije u Ligi nacija.

Republika

Foto: fss.rs

Dešan Razgovarao sa Stojkovićem

- Svestan je činjenice da francuska javnost priznaje samo rezultat i da je uvek sklona kritici. Ne obazire se previše, rekao mi je da mu njegov asistent tek s vremena na vreme pročita šta piše u novinama. Igrali su mnogo bolje protiv Belgije kada je osvežio ekipu i rešio da odmori Mbapea, Grizmana i još neke standardne članove prve postave. Rotacije su sastavni deo selektorskog posla i neminovnost u modernom fudbalu zbog preglomaznih kalendara i opterećenja igrača - dodoa je selektor Srbije.

Pored Roberta Manćinija i Joakima Leva, specijalni gost na sastanku u Berlinu bio je Arsen Venger koji u FIFA obavlja ulogu šefa globalnog razvoja fudbala.

- Svaki susret sa Vengerom izaziva posebne emocije. Sedeli smo sat vremena i razgovarali o mnogim temama, igri, sistemima… Složili smo se da je tehnika i dalje jedan od najvažnijih elemenata u fudbalu. Kada imaš igrača koji nema problema sa prijemom lopte, mnogo ti je lakše da razvijaš igru. Pogledajte Španiju, nemaju slabu kariku u timu, svi su fantastično potkovani tehničkim kvaliteitma i onda je protok lopte besprekoran. Zato i jesu evropski šampioni - jasan je Piksi.

Republika

Foto: fss.rs

Posebna emocija kada se priča sa Vengerom

Kako je otkrio, bilo je priče i promeni formata u UEFA takmičenjima.

- Meni se dopada novi format Lige šampiona. Imate veći broj mečeva protiv atraktivnih rivala i više mogućnosti da dođete do željenog rezultata. Jasno je da će veliki opet voditi glavnu reč, ali ni mali nisu bez šansi. Sa tri pobede mogu da se nadaju proleću u Evropi. I ovim putem poželeo bih našim predstavnicima Crvenoj zvezdi i TSC mnogo uspeha na međunarodnoj sceni - bio je iskren Stojković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading