POČINJE LUDNICA LIGE ŠAMPIONA: Ovo sigurno niste znali o novom formatu takmičenja

Autor:

Sport

17.09.2024

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj utakmica je zaista neverovatan.

POČINJE LUDNICA LIGE ŠAMPIONA: Ovo sigurno niste znali o novom formatu takmičenja

Foto: Tanjug/AP

Čekanju je došao kraj, počinje do sada nikada viđena Liga šampiona. Prvi put će se elitno UEFA takmičenje igrati u novom formatu kao liga, s tim da se neće svako sastajati sa svakim već je 36 ekipa podeljeno u grupe i to sa jednokružnjim sistemom.

Tako će Crvena zvezda svoj put kroz elitu tražiti protiv Benfike na Marakani u četvrtak 19. septembra, protiv Intera u gostima (1. oktobar), u gostima protiv Monaka (22. oktobar), zato protiv Barselone kod kuće (6. novembar), na Marakanu potom stiže i Štutgart (27. novembar), dok Zvezda u Milano, ali sada na noge Milanu ide 11. decembra. U 2025. crveno-beli dočekuju PSV (21. januar), a onda gostuju Jang bojsu (29. januar).

Republika

Foto: Starsport

Prvi put u novom formatu u Evropi: Fudbaleri Zvezde

Dakle, u prvoj fazi takmičenja svaka ekipa će odigrati osam utakmica sa osam različitih protivnika određenih žrebom, četiri kod kuće i četiri u gostima. Ekipe koje na kraju prve faze budu zauzela prvih osam mesta plasiraće se direktno u osminu finala, dok će ekipe od 8. do 24. mesta ići u doigravanje, odnosno šesnaestinu finala.

Parove u toj fazi odlučiće žreb, a ekipe će biti podeljene u dve grupe - nosioci (od 9. do 16. mesta u ligi) i nenosioci (od 17. do 24. mesta). Posle toga će pobednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga. Ekipe koje su plasirane od 25. do 36. mesta završavaju sezonu, jer više nema prelazaka timova u Ligu Evrope.

Sve zajedno, osim većih mogućnosti da se prođe u narednu fazu, jer samo trećina ekipa neće proći dalje, doneće i više novca klubovima. U grupnoj fazi odigraće se ukupno 144 utakmice, što je veliki skok u poređenju sa dosadašnjih 96. Ovo će tako uticati i na veće prihode od samih utakmica, a TV prava će zasigurno doneti još jednu ogromnu svotu novca.

Na otvaranju nove, do sada neviđene, takmičarske sezone, večeras u ranijem terminu od 18.45 časova igraće Juventus - PSV, Jang bojs - Aston vila i Bajern Minhen - Dinamo Zagreb. Ubrzo po završetku tih duela, od 21 čas, očekuju nas tri još veća spektakla, a derbi prvog kola definitivno je repriza "istanbulskog čuda", odnosno duel dva giganta - Milana i Liverpula. Pored njih, Real Madrid dočekaće Štutgart, a taj duel mogu pratiti Zvezdaši budući da će njihov klub na megdan Nemcima u petoj rundi. Poslednji meč dana igra se u Lisabonu gde Sporting koji ne zna za poraz u domaćem prvenstvu dočekuje Lil.

 

Raspored Crvene zvezde

19. septembar, Crvena zvezda - Benfika
1. oktobar, Inter - Crvena zvezda
22. oktobar, Monako - Crvena zvezda
6. novembar, Crvena zvezda - Barselona
27 novembar, Crvena zvezda - Štutgart
11. decembar, Milan - Crvena zvezda
21. januar, Crvena zvezda - PSV
29. januar, Jang bojs - Crvena zvezda

 

Standings provided by Sofascore

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading