SPAKOVAO JE ŠPANCE: Srbija je pokazala zube šampionima, a on je ODUŠEVIO bivšeg selektora

Autor:

Sport

06.09.2024

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odigrao je bez respekta prema asovima Reala i Barselone, bio je bitan faktor i defanzivno i ofanzivno, kaže Aleksandar Janković.

SPAKOVAO JE ŠPANCE: Srbija je pokazala zube šampionima, a on je ODUŠEVIO bivšeg selektora

Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije "kupili" su i svoje najveće krtičare. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija, pa i sam selektor, opravdano su bili na udaru celokupne javnosti posle kraha na Evropskom prvenstvu jer su se iz Nemačke vratili već posle grupne faze i sa samo dva boda. Remi bez pogodaka (0:0) sa prvakom tog istog EVRO 2024 Španijom u Beogradu na startu novog ciklusa Lige nacija uliva optimizam.

Posebno hrabri zaokret u pristupu utakmici, borbenost i angažovanost svih igrača u odbrani i u napadu. Takođe, stekao se utisak i da je Piksi malo "spustio loptu" i nekadašnje jurišanje pretočio u odmerenu organizaciju. Pritom je u prvi plan iskočilo više igrača kao veliki zalog za budućnost jer su dobili šansu posle tkaza okosnice tima sa EP. Da sve viđeno na Marakani u četvrtak veče uliva nadu za Republiku je potvrdio i Aleksandar Janković, fudbalski trener, koji je i sam bio veoma kritičan posle debakla u Nemačkoj.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Sve je dobro video: Aleksandar Janković

- Ovo sada je izgledalo lepo, motivisano, pametno i sa puno pozitivne energije. daleko bolje od onog u Nemačkoj što smo svi kritikovali. Igrači su odreagovali sjajno, velika borbenost i timski duh. To nam je bilo potrebno posle EVRO 2024. Ali sada ne smemo da poletimo. Pa šta ako smo odleli prvaku Evrope? I da smo pobedili, opet ne bi smelo da bude euforije. Ali nama kao naciji fali umerenosti u svemu. Oni su nas napadali, mi smo izdržali. Čak i da smo izgubili uz onakvu igru ja bih bio zadovoljan - počeo je analizu Janković.

On je potom pohvalio najbolje među jednakima.

- Veljko Birmančević me je oduševio. Bio je bitan faktor i defanzivno i ofanzivno. U tok formaciji sa tri pozadi kad napadamo i pet kad se branimo on je odigrao odlično po levoj strani. Pritom je udarao na Karvahala i Jamala. "Spakovao" je Špance. U napadu je doneo energiju, dok je protiv asova Reala i Barselone odigrao bez imalo respekta. On je bio taj energetski detonator, napravio je dobru sinergiju tima i vezu sa tribinama - dodao je nekadašnji selektor, pa nastavio:

Republika

Foto: Starsport

Bez pardona na Karvahala: Veljko Birmančević

- Milenković odličan standardno i kao novi kapiten. Pavlović uvek na maksimumu, igra dečko bez kalkulacija, jako srce bez obzira na rivala. I ostali su bili odlični stvarno.
 

Tajming haosa u FSS pogrešan

​Remi sa Španjom je, smatra Aleksandar Janković, još veći imajući u vidu trenutak kada se desio.
- Doživeli smo krah na EVRO 2024 i niko ne progovara dva meseca, a onda 48 sati pred prvu narednu utakmicu koja je veoma važna nastane haos u FSS. Ne znam da li će to doneti nešto našem fudbalu, ali sigurno nije pomoglo timu - kaže Janković.

 

Dotakao se naš sagovornik i Piksija, kojeg je kritikovao posle EVRO 2024. Sada je imao  nešto drugačije mišljenje od onog posle turnira u Nemačkoj.

Republika

Foto: Starsport

Trgao ekipu: Dragan Stojković Piksi

- Bila je to sada kontrolisana igra, bez jurnjave. Neki će reći da je to zato što je rival bila Španija. Ja se nadam da nije samo to. Moramo da budemo svesni da nama jurnjava može da bude fatalna jer nemamo brzinu. Naše je da igramo pametno, sa jasnom postavkom. Piksiju nije bilo lako posle svega. Dosta igrača mu nije došlo, ali je on uradio ono najpametnije. Oslonio se na ono što mu je do sada prolazilo. Postavio je igru sa trojicom pozadi uz vraćanje dvojice po bokovima. Sa Ilićem i Lukićem, uz pomenutog Birmančevića, uspeo je da zatvori Špance. Znao je da mora da prepusti loptu, ali ne i kontrolu - jasan je Janković, pa se dotakao i promašaja Luke Jovića:

- Čekali smo kontre i dočekali je. Imali smo najbolju šansu na utakmici. Luka je rođeni golgeter, on to sa lakoćom rešava, ima to u sebi, ali sada nije pogodio. To se dešava. Nadam se da će već u Danskoj da mu se vrati.

Janković upozorava da vremena za slavlje nema jer već u nedelju gostuju Danskoj. Timu koji nas je nadigrao u Minhenu iako smo podelili bodove (0:0) i koji je u četvrtak savladao Švajcarsku sa 2:0.

- Danci su stabilna ekipa, igraju dugo zajedno, a sada su sigurno sa još više samopouzdanja. Pretpostavljam da posle remija Španije sada imaju kalkulaciju da probaju da nas pobede i da sa šest bodova zasednu na čelo grupe. Mi se sa njima dobro znamo, udariće sistem na sistem, biće dosta trčanja i tuče. Na to moramo da bude spremni. Zato je važno da se u ova dva dana, uz put u Kopenhagen, fudbaleri odmore i da se energetski regenerišu - zaključio je Janković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading