ENGLESKI KLASIK KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Od okršaja Junajteda i Liverpula drhti čitavo Ostrvo!

Autor:

Sport

01.09.2024

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki spektakl na ''Old Trafordu''.

ENGLESKI KLASIK KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Od okršaja Junajteda i Liverpula drhti čitavo Ostrvo!

Foto: Profimedia

Najveći engleski derbi biće odigran na “Old Trafordu” u nedjeljnom terminu od 17:00 Mančester junajted dočekuje “najljućeg” rivala Liverpul, u ne baš dobroj atmosferi jer su nakon teško izvojevane pobede protiv Fulama (1:0) na “Teatru snova” u meču koji je otvorio novu sezonu Premijer lige, poraženi u prošlom kolu od Brajtona (2:1) na “Ameksu” ostavši tako bez bodova u sudijskoj nadoknadi.

Postavlja se pitanje da li će Holanđanin nastaviti putem Jirgena Klopa koji je ostvario tri visoke pobjede protiv “Crvenih djavola“, a to su 4:0 na “Enfildu“, 5:0 na “Old Trafordu” i onih nestvarnih 7:0 na “Enfildu” u sezoni 2022/2023 kada je na klupi tima iz Mančestera sjedio isti čovjek koji će predvoditi junajted u predstojećem derbiju. Uglavnom, Liverpul nije imao većih problema u međusobnim duelima u Premijer ligi protiv ''đavola'' u Klopovoj eri.

Foto: Liverpool FC/X

Jirgen Klop

Istorija međusobnih duela Mančester junajteda i Liverpula datira još od 1894. godine i već tada je to bila bitka za „živu glavu“. Organizovan je, takozvani „test meč " u cilju dobijanja jednog imena koje će se naći u eliti, odnosno Prvoj diviziji. Liverpul je pobedio sa 2:0 na „Ivud parku" u Blekburnu i tako stekao status prvoligaša.

Gotovo jedan vek kasnije protekao je od prvog međusobnog susreta u finalima nekog od takmičenja. Te 1977. borili su se za trofej FA kupa. Liverpul je silno želeo da ga se domogne budući da su jurili triplu krunu. Samo što su sišli sa najvišeg postoja podigavši trofeje Premijer lige i Evropskog kupa, na čelu sa legnedarnim Bobom Pejslijem, čija se bista nalazi ispred „Enfilda" usledio je novi test. No, junajted je golovima Stjuarta Pirsona i Džimija Grinhofa srušio sve snove „crvenih“, a animozitet je postajao sve veći.

Bilo je tu još epskih mečeva. Šest godina kasnije, Bob Pejsli je u finalu Liga kupa pobedio Junajted sa 2:1 i oprostio se od trenerske karijere i klupe Liverpula na kojoj je prethodno proveo devet godina dominirajući engleskim i evropskim fudbalom. Setićemo se i povratka Erika Kantone, koji je upravo protiv Liverpula odigrao svoju prvu utakmciu posle suspenzije od osam mečeva nakon što je nogom udario navijača Kristal Palasa. Obožavao je da daje golove Liverpulu i na tom meču je svojim pogotkom izjednači osa penala postavivši 2:2, a kasnije u toku sezone bio je čovek odluke u finalu FA kupa.

Ono što je izuzetno zanimljivo, jeste da uprkos tome što zajedno broje devet titula prvaka Evrope, nikada nisu igrali finale najjačeg evropskog klupskog takmičenja. Štaviše, nikada se nisu sastali na tom turniru! U Evropi su igrali samo dva puta, tj. dvomeč osmine finala Lige Evrope 2016. koji je pripao Liverpulu.

Zadnji put kada su se dva najveća fudbalska kluba u Engleskoj borila za titulu bilo je u sezoni 2008/2009 od koje je čak prošlo punih petnaest godina, a ljubitelji engleskog fudbala verovatno se sećaju tog legendarnog duela na “Old Trafordu” kada su na klupama ova dva kluba bili neprikosnoveni Ser Aleks Ferguson i Rafael Benitez. Tad su “Redsi” pose uvodnih 1:0 za Junajted (Kristijano Ronaldo je donio prednost sa bele tačke) preokrenuli i slavili sa 4:1 golovima Fernanda Toresa, Stivena Džerarda (iz penala) , Fabia Aurelia i Andree Dosene, ali je ekipa Aleksa Fergusona na kraju te sezone osvojila Premijer ligu upravo ispred Benitezovog Liverpula, izjednačivši se tako sa “crvenima” po broju titula.

Foto: Profimedia

Detalj sa utakmice Liverpula i Mančester junajteda

Onda je usedio mračni period tima iz grada Bitlsa u kojem do dolaska Brendana Rodžersa nisu uspeli da se plasiraju u Ligu Šampiona, a kamoli da napadnu tron najjače lige na svijetu. Sa druge strane Junajted je u tom periodu osvojio još dvije titule prvaka Engleske pod dirigentskom palicom Aleksa Fergusona i postao najtrofejniji klub Premijer lige sa dvadeset titula prestigavši upravo najvećeg rivala Liverpula. Odlaskom Fergusona sa “Teatra snova” Junajted više nije uspio biti konkurentan tim u borbi za titulu, a taj period traje punih jedanaest godina.

Jedan od svakako nezaboravnih duela na “Old Trafordu” bio je i onaj iz sezone 2010/2011 kada je Dimitar Berbatov postigao het-trik u pobjedi svog kluba od 3:2, a jedan od ta tri gola je bio zaista spektakularan jer je postignut makazicama. Iste sezone Liverpul je slavio na “Enfildu” sa 3:1, a het-trik je postigao Dirk Kujt. Mančester junajted imao je u periodu od 2014-2018 niz bez poraza protiv ekipe Liverpula.

Dolaskom Jirgena Klopa na klupu Liverpula stvari su se se drastično promijenile. Nemac je uspeo napraviti zaista neke spektakularne rezultate protiv najvećeg rivala. Uspeo je uraditi što do tada niko pre njega nikad nije. U tom duelu koji je završen 5:0 u sezoni 2021/2022 na “Teatru snova“, Mohamed Salah postao je prvi igrač Liverpula koji je upisao het-trik na “Old Trafordu“, a ujedno i jedini igrač u Premijer ligi kojem je to pošlo za rukom ili bolje reći nogom.

Najveća pobeda Liverpula, a ujedno i najveća pobjda bilo kojeg od ova dva kluba u međusobnim duelima desila se na “Enfildu” u sezoni 2022/2023. Domaćin je tad slavio sa 7:0, a svih sedam pogodaka postigli su različiti fudbaleri. Ipak te sezone Junajted je bio taj koji se radovao jer su završili ligu kao trećeplasirani što im je garantovalo mesto u Ligi šampiona naredne sezone, dok je Liverpul završio kao peti pa su se “Redsi” morali zadovoljiti Ligom Evrope.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading