PREMINULA FUDBALSKA LEGENDA! Sportisti u velikoj žalosti! (FOTO)

Autor:

Sport

29.08.2024

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I posle fudbala je doprinosio sportu.

PREMINULA FUDBALSKA LEGENDA! Sportisti u velikoj žalosti! (FOTO)

Foto: Starsport

Tonći Baranović, najstariji fudbaler koji je igrao za Hajduk, preminuo je u 96. godini, ostavljajući značajno nasleđe kako u sportu, tako i u obrazovanju. Rođen 4. decembra 1929. godine u Splitu, Baranović je posvetio preko 35 godina negovanju i obrazovanju stotina učenika kao nastavnik matematike i fizike u različitim školama.

Baranovićeva fudbalska avantura počela je kada se pridružio juniorskom timu FK Hajduk, koji je postao prvi juniorski prvak Narodne Republike Hrvatske 1948. godine. Njegov talenat i veština na terenu doveli su ga do 22 utakmice za Hajduk, postigavši jedan gol tokom petogodišnjeg boravka u klubu pre nego što je prešao u FK Split. Nažalost, u 28. godini njegova fudbalska karijera je prekinuta zbog teške povrede tokom utakmice protiv Vojvodine.

Iako mu je fudbalska karijera došla kraju, Baranović je nastavio da doprinosi sportskom svetu, prelazeći u trenerske vode do 1965. godine. Njegova posvećenost obrazovanju bila je podjednako značajna, jer je proveo tri decenije učenja i oblikovanja mladih uma u školama poput OŠ Solin, OŠ Dobri, Srednje obrtničke škole i Centra za obrazovanje i obuku.

 

 

Baranovićev uticaj se prostirao izvan sfera sporta i obrazovanja. Njegovo aktivno učešće u antifašističkom pokretu tokom Drugog svetskog rata pokazalo je hrabrost i posvećenost njegovim uverenjima. Osim toga, njegovi doprinosi su prepoznati kroz različite priznanja, uključujući Red Stjepana Radića za izuzetna zasluga i žrtve u borbi za nacionalna i društvena prava hrvatskog naroda, koje mu je dodelila predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Takođe, 2022. godine dobio je nagradu za životno delo od Splitsko-dalmatinske županije, a 2023. godine od grada Splita.

Život Tonćija Baranovića služi kao inspiracija, odražavajući neobično putovanje otpornosti, posvećenosti i uticaja koji su ostavili neizbrisiv trag u oblastima sporta, obrazovanja i šire zajednice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading