VIŠE UTAKMICA DONOSI VREĆU PUNU PARA, ALI ŠTA JE SA ZDRAVLJEM IGRAČA?: Novi format Lige šampiona mač sa dve oštrice!

Autor:

Sport

18.07.2024

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gledaćemo neku drugu Ligu šampiona.

VIŠE UTAKMICA DONOSI VREĆU PUNU PARA, ALI ŠTA JE SA ZDRAVLJEM IGRAČA?: Novi format Lige šampiona mač sa dve oštrice!

Foto: Profimedia

Od naredne sezone, Ligi šampiona preti revolucija. Umesto dosadašnjih 32, u najprestižnijem evropskom klupskom takmičenju učestvovaće 36 klubova. Ključna promena je uvođenje ligaškog sistema takmičenja umesto grupne faze, što će doneti novi dinamičan i uzbudljiv format.

Svaki tim će imati priliku da odigra osam utakmica u prvoj fazi, pri čemu će svaka pobeda donositi tri boda, a remi po bod. Ova faza takmičenja omogućiće timovima da sakupljaju bodove za plasman u narednu fazu, a zanimljivo je to što više neće igrati protiv istih protivnika kod kuće i u gostima.

Kvalifikacije za Ligu šampiona biće otvorene, a četiri dodatne ekipe će ući u takmičenje prema novim pravilima. Postojaće i dodatne mogućnosti za timove iz pete najjače lige Evrope, kao i za prvake svojih država koji će se kvalifikovati kroz put šampiona.

Prvih osam timova direktno će se plasirati u osminu finala, dok će se ostali timovi boriti za svoje mesto kroz drugi krug takmičenja. Ekipe plasirane od 9. do 24. mesta igraće drugi krug, gde će se parovi određivati žrebom. Nakon toga, pobednici će imati priliku da se suoče sa osam najbolje plasiranih iz prvog kruga, dok će ekipe plasirane od 25. do 36. mesta završiti sezonu bez prelazaka u Ligu Evrope.

Foto: Tanjug/AP

Utakmica Lige šampiona: Real Madrid - Mančester siti

Međutim, sve ima svoje prednosti i mane. Promenom formata Lige šampiona, automatski će se igrati i više utakmica, a to sa sobom nosi i veća TV prava koja donose ogromnu zaradu. Naravno, vreća puna para svima dobro dođe, ali sa druge strane narušava se zdravlje igrača i rizik od povreda. Svake sezone utakmica je sve više, ali zato su i povrede učestalije, jer telo ne može da podnese toliki broj utakmica, koje će sada sigurno biti preko 65 tokom godine, plus se igra 90 minuta. 

UEFA i FIFA gledaju samo kako će da profitiraju. Na primer osim Lige šampiona i Liga Nacija će se prošiti, pa će se igrati i četvrtfinale, potom biće i Svetsko prvenstvo za klubove gde će se takmičiti 32 tima. Od 2026. godine i Svetsko prvenstvo za nacionalne timove biće veće, sa čak 48 ekipa. Ovo sve zahteva veće napore, a fudbaleri će samim tim imati i sve manje pauze, veće intezitete treninga, pa će i karijere manje trajati. 

Sve više će ići na Bliski Istok ili u MLS ligu kako bi igrali manje utakmica za istu ili čak veću svotu novca. Fudbal je postao veliki biznis gde se uopšte ne misli na zdravlje igrača, već samo na profit. Biće zanimljivo videti kako će izgledati novi format Lige šampiona i kakv će efekat biti.

BONS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading