MBAPE IMA VELIKO BREME NA LEĐIMA, ALI BUKVANO: Od imena koja su nosila "devetku" Reala zastaje dah

Autor:

Sport

17.07.2024

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuz mora opravdati očekivanja i naslediti legende.

MBAPE IMA VELIKO BREME NA LEĐIMA, ALI BUKVANO: Od imena koja su nosila "devetku" Reala zastaje dah

Foto: www.profimedia.rs

Kilijan Mbape

Kilijan Mbape došao je u Real i ostvario dečački san, baš kao i mnogi fudbaleri koji su prošli korz "Santjago Bernabeu". Nema sumnje da će i od Francuza biti velika očekivanja jer je na to navikao ljubitelje fudbala u PSŽ i prethodnim klubovima, kao i reprezentaciji, a imaće i dodatno breme na leđima.

I to bukvalno na leđima jer je zadužio dres sa brojem devet. Već na samom predstavljaju Mbape je potvrdio da želi da bude kao Kristijano Ronaldo, koji je osim sedmice nosio i devetku "kraljevskog kluba" u sezoni 2009/10. On je održao govor u kojem je izrazio svoju zahvalnost i uzbuđenje zbog dolaska u Real Madrid. Kada je završio govor, izbrojao je do tri, uzviknuo "Hala Madrid" i podigao ruke visoko u vazduh - gest koji je bio gotovo identičan gestu Kristijana Ronalda prilikom njegovog predstavljanja u Madridu 2009. godine.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Kratko nosio devetku: Kristijano Ronaldo

Međutim, dres sa brojem devet je mnogo veća obaveza. Nju su su nosile brojne legende Madriđana, a bila je upražnjena posle odlaska Karima Benzeme u Saudijsku Arabiju. Upravo je Kilijanov sunarodnik ostavio ogroman trag sa devetkom na leđima postigavši 354 gola na 648 utakmica za Real.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Opravdano broj: Karim Benzema

Legendarni Alfredo di Stefano je dao 278 golova na 363 utakkmice, a "pravi Ronaldo", kako mnogi zovu slavnog Brazilca 103 gola na 177 mečeva. Bilo je tu puno vrsnih strelaca i teško je nabrojati sve koji su nosili devetku Reala.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

"Pravi Ronaldo"

Recimo Ivan Zamorano je dao 101 gol na 173 utakmice, a Fernando Morijentes 100 na 272 susreta. Naravno, pomenuti Kristijano Ronaldo je od svojih 438 golova samo 33 dao sa brojem devet na leđima, ali na tek 35 mečeva.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Ivan Zamorano

Da je statistika surova i velika obaveza Mbapeu potvrđuje i učinak po sezonama i to samo u La Ligi. Rekorder je Zamorano, koji je dao 28 pogodaka (1994/95. sezona), a slede Benzema sa 27 (2021/22), Kristijano Ronaldo 26 (2009/10) i opet Zamorano sa 26 golova u sezoni 1992/93.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading