RETROSPEKTIVA DANA: Englezi se još jednom provukli! Turski pohod na Evropu zaustavljen u Berlinu!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

07.07.2024

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvrtfinale: Engleska - Švajcarsa 1:1 - 5:3; Holandija - Turska 2:1.

RETROSPEKTIVA DANA: Englezi se još jednom provukli! Turski pohod na Evropu zaustavljen u Berlinu!

Foto: Profimedia

Četvrtfinalna runda ovogodišnjeg Evropskog prvenstva koje se održava u Nemačkoj, okončana je. Nakon Španije i Francuske, još dve selekcije Starog kontinenta su "izvadile vizu" za polufinalnu takmičarsku rundu, tako da se san o trofeju za njih nastavlja.

Ništa nije mirisalo na to da ćemo gledati uzbudljivu završnicu u Dizeldorfu, ali posle "uspavanke" tokom većeg dela meča, publika je imala u čemu da uživa. Katastrofalan fudbal gledali smo u prvom poluvremenu koje se završilo bez ijednog udarca u okvir gola na bilo kojoj strani. U istom ritmu nastavili su timovi i u drugom delu, da bi tek Embolo prvi put na meču "ozbiljnije" pripretio. Međutim, isti igrač je tako nagovestio da bi jedino upravo on mogao da bude Jakinov džoker - i bio je.

Nakon 75 minuta ničega, fenomenalna akcija Švajcaraca završena je mirnim sprovođenjem lopte u gol pomenutog napadača. Tek je to bilo prvo uzbuđenje na meču i malo ko je očekivao da bi nešto moglo da se promeni do kraja. Međutim, samo pet minuta kasnije, jedini koji je nešto do tog momenta pokazao na terenu - Bukajo Saka, "zategao" je sa ivice šesnaesterca i šutirao neodbranjivo za Somera, te doneo neočekivano izjednačenje Englezima.

 

 

A tamo je presudila sreća, ali i ponovo svemogući Pikford koji još jednom spasava Engleze. Mora se reći i da je najiskusniji Akanđi posrnuo i jedini promašio jedanaesterac u seriji i to u prvoj. Kasnije su svi pogađali, a poslednji je to učinio Aleksander Arnold za radost Engleza koji na ovom prvenstvu jednostavno imaju mnogo više sreće nego pameti.

Nije Holandija ličila na sebe u prvom poluvremenu, zbog čega je i primila gol deset minuta pre odlaska na pauzu. Nije niko mislio da Turska ima šta da traži večeras u Berlinu, ali je Montelin tim pokazao da nije slučajno u četvrtfinalu. Iako su nepravedno ostali bez Demirala, na isti način kao protiv Austrije došli su do vođstva. Centrirao je fenomenalni Arda Guler, Ferbrugen je loše procenio loptu, a sa druge stative je Samet Akajdin, štoper Turske, doveo svoj tim u vođstvo.

Foto: profimedia

"Lale" procvetale u Berlinu

 

Međutim, "lale" su u nastavku meča nakon šestominutnog blickriga u potpunosti preokrenuli rezultat. Prvo je Depaj u "trepavicu" pogodio De Fraja, a štoper "oranja" savladao Gunoka. Nije mnogo prošlo do potpunog preokreta za koji su najzaslužniji bili Damfris i Gakpo. Bek je centrirao, a prvotimac Liverpula, iako je pogodak upisan kao autogol Muldura, dao veliki doprinos da lopta završi iza leđa golmana Turske.

Demoralisalo je to Turke koji su pokušali da se vrate do kraja u igru, ali bezuspešno.

Na Evropskom prvenstvu sada sledi dvodnevna pauza, a u utorak 9. i sredu 10. jula na programu su polufinalni mečevi u kojima će se sastati:

Minhen: Španija - Francuska; utorak, 9. jul

Dortmund: Holandija - Engleska; sreda, 10. jul

Veliko finale zakazano je za nedelju 14. jula sa početkom od 21 čas na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Sve zanimljivosti sa ovogodišnje evropske smotre fudbala pratite na portalu Republika.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading