NEZABELEŽENO: Merino ispisao istoriju nemačkog fudbala! "Pancerima" se ovo nikada nije dogodilo! (VIDEO)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

06.07.2024

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadali su se prestižnom trofeju, ali je sve stalo u 119. minutu četvrtfinalnog duela.

NEZABELEŽENO: Merino ispisao istoriju nemačkog fudbala! "Pancerima" se ovo nikada nije dogodilo! (VIDEO)

Foto: YouTube.com/printscreen/RTS

Fudbalska reprezentacija Nemačke okončala je učešće na Evropskom prvenstvu koje se održava u njihovoj zemlji već u četvrtfinalu.

Meč koji je sa punim pravom nazvan "finalom, pre finala", pripao je Špancima koji su do trijumfa rezultatom 2:1 stigli u finišu drugog produžetka, kada je fudbaler Real Sosijedada Merino u 119. minutu meča matirao Nojera, donevši "crvenoj furiji" plasman u polufinale.

 

 

Navedeni pogodak ispisao je nove stranice istorije nemačkog fudbala, do duše njegovog neslavnog poglavlja.

Da podsetimo, ovo je četvrti put da Nemačka organizuje veliko fudbalsko takmičenje. Oni su 1974. i 2006. godine bili domaćini Svetskih prvenstava, a pre ovogodišnje evropske smotre fudbala, organizovali su EVRO i 1988. godine.

Ono što upada u oči, jeste činjenica da nikada "panceri" nisu takmičenje kod kuće okončali u ranijoj fazi.

- Svetsko prvenstvo 1974:

Na svetskoj fudbalskoj smotri te 1974. godine, tadašnja Zapadna Nemačka bila je svrstana u grupu "A". Zabeležili su "panceri" dva trijumfa nad Čileom u Zapadnom Berlinu rezultatom 1:0 i Australijom 3:0 u Hamburgu, da bi u psolednjoj utakmici u grupi poraženi od tadašnjeg DDR-a (Istočna Nemačka) rezultatom 0:1.

Kao drugoplasirani su se plasirali u grugu grupnu fazu turnira gde su rutinski savladali Jugoslaviju (2:0), Švedsku (4:2) i Poljsku (1:0), da bi trijumfom u finalu nad Holandijom rezultatom 2:1 stigli do zvanja najbolje svetske reprezentacije.

- Evropsko prvenstvo 1988:

EVRO 1988 bilo je delimično uspešno za "pancere" s obzirom da su takmičenja okončali u polufinalu.

Tokom grupne faze savladali su Dansku i Španiju sa po 2:0, dok je meč protiv Italije okončan podelom bodova (1:1) i zahvaljujući boljoj gol razlici zauzeli su prvu poziciju.

Međutim, u polufinalu su preko Lotara Mateusa stigli do predsnoti, ali su u finišu meča Ronald Kuman i Mako Van Basten preokrenuli rezultat i "lale" su otišle u veliko finale.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Slavlje Holanđana na EVRO 1988

 

- Svetsko prvenstvo 2006:

Nova smotra svetskog fudbala u Nemačkoj je odigrana 2006. godine. Domaćin je bez većih problema prebrodio grupu. U tri utakmice "panceri" su ostvarili isto toliko pobeda. Redom su padali Kostarika (4:2), Poljska (1:0) i Ekvador (3:0). 

U prvoj nokaut rundi savladani su Šveđani rezultatom 2:0, da bi u četvrtfinalu nakon izvođenja jedanaesteraca pali i Argentinci (1:1 - 4:2). Ipak, Italija je u polufinalu bila nepremostiva prepreka (0:2), tako da su "panceri" morali da se zadovolje trećom pozicijom do koje su stigli pobedom nad Portugalom rezultatom 3:1.

 

 

Iz svega navedenog jasno je da su "panceri" ove 2024. godine zabeležili najlošiji rezultat na svim turnirima koji su održani u tlu Nemačke. I pored navedenog, Nemačka je pokazala da nije reprezentacija kojoj je krajnji domet četvrtfinale Evropskog prvenstva, ali je "kostur takmičenja" bio takav i jedna od dve reprezentacije koje su možda i najviše pružile do sada, morala je da se oprosti od turnira. 

Sva dešavanja sa ovogodišnjem Evropskog prvenstva pratite na portalu Republika.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading