NIKAKO NEMOJTE DA SEDITE ISPOD OVOG DRVETA! Svi ga imaju u dvorištu i tu traže hladovinu, a ne znate da je OPASNO PO ŽIVOT!

Autor:

Razonoda

09.01.2024

22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uticaj drveta oraha na čoveka

NIKAKO NEMOJTE DA SEDITE ISPOD OVOG DRVETA! Svi ga imaju u dvorištu i tu traže hladovinu, a ne znate da je OPASNO PO ŽIVOT!

Foto: shutterstock


Drvo oraha, iako je poznato po svojim jestivim plodovima i hranljivim svojstvima, može imati negativan uticaj na ljude.

Postoje verovanja koja datiraju još od davnina o tome kako je orah depresivno drvo, a čak se verovalo da se najviše samoubistava dešavalo baš pod njegovom krošnjom. Iako bi mnogi to smatrali sujeverjem, savremena istraživanja ukazuju na određene mane ove biljke.


Veliko drvo sa zanimljivim poreklom

Orah potiče iz Male Azije i veoma je cenjen zbog svojih jestivih plodova. Ovo drvo može živeti čak sto godina, a visoko je oko 25 metara, sa krošnjom širokom oko 20 metara.

Iako nije previše zahtevno, uspeva u različitim uslovima, a ukoliko mu uslovi odgovaraju, formiraće plodove brže.


Preporuke za drveće u dvorištu

Iako je veoma važno imati određene vrste drveća u dvorištu zbog prirodnog hlada koji prave, treba biti oprezan prilikom izbora vrsta.

Dok su neka drveća poput oraha hranljiva i zdrava, sama stabla mogu imati negativan uticaj na ljude.

Zbog toga je važno dobro razmisliti o tome koje vrste drveća saditi u dvorištu, imajući u vidu kako će ono uticati na okolinu.



Iako je orah cenjen zbog svojih jestivih plodova, treba biti svestan potencijalnih negativnih uticaja koje drvo može imati na ljude. Uzimajući u obzir zdravlje i dobrobit ljudi u okolini, važno je pažljivo razmotriti izbor vrsta drveća za sadnju u dvorištu.

(ALO)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading