OVA POJAVA IZAZVALA JE PANIKU NA BUDVANSKOJ OBALI! Snimci podsećaju na one iz horor filmova: "ŠTA JE OVO, BOŽE SPASI"! (FOTO)

Autor:

Putovanja

18.08.2024

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo o čemu je reč

OVA POJAVA IZAZVALA JE PANIKU NA BUDVANSKOJ OBALI! Snimci podsećaju na one iz horor filmova: "ŠTA JE OVO, BOŽE SPASI"! (FOTO)

Foto: instagram.com/podgorički vremeplov

Pre dva dana, misteriozna magla podigla je paniku među turistima na crnogorskom primorju. Društvenim mrežama prošireni su snimci mora koje isparava, a mnogi su ovaj prizor opisali stihovima poznate pesme: "Gori more, tope se planine".

Na Instagram stranici Podgorički vremeplov objavljeni su snimci na kojima se vidi kako budvansku obalu prekriva neobična morska magla. Komentari su se odmah nizali, a turisti i građani su se pitali o čemu se radi.

"Šta je ovo Bože spasi", "Gotovo je", "Gori more, tope se planine", samo su neki od komentara.

 

 

Brzo je stiglo objašnjenje: "Reč je o gustoj magli koja nastaje na moru i postepeno se približava obali, najpre ostrvima, a zatim i kopnu. Ovaj fenomen verovatno je inspirisao Johna Carpentera za njegov kultni horor film 'Magla', gde radnja odvija u obalnom mestu koje obavija upravo ovakva, morska magla. Na fotografijama koje su čitaoci poslali najbolje se vidi kako magla 'osvaja' obalu."

Portal Morski.hr objašnjava da advekcijska magla nastaje kada vlažan vazduh dođe u kontakt sa hladnijom površinom, hladi se ispod temperature tačke rosišta. Rosište je temperatura na kojoj se vlažan vazduh kondenzuje. Na Jadranu, more je površina koja hladi relativno topao i vlažan vazduh, što objašnjava nastanak magle. Budvansko more je ovih dana veoma hladno, dok temperatura u poslednje vreme raste, što dovodi do formiranja magle usled ovog prirodnog kontrasta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading