SRPSKI TURISTI OPREZ! Deluje bezazleno, ali ako ovo radite u Hrvatskoj KAZNE SU PAPRENE

Autor:

Putovanja

09.08.2024

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva muškarca su kažnjena

SRPSKI TURISTI OPREZ! Deluje bezazleno, ali ako ovo radite u Hrvatskoj KAZNE SU PAPRENE

Foto: RINA

Prošlog vikenda, policija u Istri imala je pune ruke posla sa neobaveštenim i pomalo bahatim turistima. Naime, policija je prekršajno sankcionisala dvojicu muškaraca koji su iz mora izvadili mrtve jedinke plemenite periske (Pinna nobilis).

Stroga zaštita plemenite periske u Hrvatskoj

Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama. Ova zaštita uključuje zabranu namernog hvatanja ili ubijanja, uznemiravanja, uništavanja, oštećivanja ili uklanjanja njihovih razvojnih oblika, kao i oštećivanja ili uništavanja područja u kojima se razmnožavaju ili odmaraju. Takođe, zabranjeno je držanje, prevoz, prodaja, razmena, kao i nuđenje na prodaju ili razmenu živih ili mrtvih jedinki ove zaštićene vrste.

Sankcije za turiste

Policijska uprava Istra je saopštila da je Umaška policija 4. avgusta oko 14 časova na plaži kod Ulice Moela zatekla 50-godišnjeg austrijskog državljanina koji je iz mora izvadio tri ljušture školjke plemenite periske. Stanice pomorske i aerodromske policije Pula-Pola istoga dana oko 16 časova u kampu na području Rovinja zatekla je 42-godišnjeg državljanina Holandije koji je iz mora izvadio dve ljušture školjke plemenita periska.

Kako se radi o strogo zaštićenim vrstama čiji je izlov i posedovanje zabranjeno, protiv oba muškarca je na nadležnim sudovima pokrenut prekršajni postupak te su kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu većem od 1.800 evra.

Apel građanima

Apel građanima je jasan - ukoliko nađete ljušturu ove školjke bilo gde na hrvatskom primorju, ni slučajno je nemojte vaditi iz mora. Zaštita ove vrste je od izuzetne važnosti za očuvanje morskog ekosistema, te je važno poštovati zakonske odredbe koje regulišu postupanje sa plemenitom periskom.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading