PENZIONERKA HTELA DA KUPI KARTU ZA KONCERT OMILJENOG PEVAČA, PA OSTALA BEZ NOVCA: A onda je usledila nova internet prevara

Autor:

Svet

09.08.2024

21:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uplatila je traženi iznos

PENZIONERKA HTELA DA KUPI KARTU ZA KONCERT OMILJENOG PEVAČA, PA OSTALA BEZ NOVCA: A onda je usledila nova internet prevara

Foto: shutterstock

Jedna 71-godišnjakinja iz Vukovara postala je žrtva prevare putem društvene mreže kada je ostala bez hiljadu evra. Naime, prevarant se predstavio kao poznati pevač i zatražio od žene da uplati određeni iznos kako bi joj poslao člansku kartu za njegove koncerte. Naivno verujući lažnom profilu, žena je uplatila traženi iznos krajem aprila 2024. godine.

Lažna dostavna služba i nova prevara

Nakon što je uplatila novac za člansku kartu, žena je kontaktirana putem društvene mreže od strane lažnog profila dostavne službe, koja je tvrdila da ima paket adresiran na njenu kućnu adresu. Uverena da je reč o legitimnom paketu, žena je uplatila dodatni novčani iznos, verujući da će dobiti svoju pošiljku. Međutim, nakon nove uplate, paket nikada nije stigao, čime je žena pretrpela finansijski gubitak od preko 1000 evra.

Policija preduzima korake

Policija je preuzela slučaj i sprovodi kriminalističko istraživanje u cilju identifikacije počinioca. Planiraju podneti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu za krivično delo prevare. Ova situacija ističe važnost opreza prilikom online komunikacije i transakcija, posebno kada su u pitanju nepoznati profili i zahtevi za novčane uplate.

Ovaj slučaj naglašava opasnosti od online prevara i potrebu za dodatnim merama opreza prilikom komunikacije putem društvenih mreža i obavljanja finansijskih transakcija. Nadamo se da će policija uspeti da identifikuje počinioca i da će žrtva dobiti pravdu.

I na Kosovu

Podsetimo, pre nekoliko dana internet prevara preko društvenih mreža pokušana je i na severu Kosova.

Tužilaštvo tzv. Kosova, Odeljenje u Kosovskoj Mitrovici, izdalo je upozorenje građanima severnih opština Kosova i Metohije u vezi sa prevarantskim aktivnostima koje se šire putem društvenih mreža.

U poslednjih nekoliko dana, prevaranti su putem društvenih mreža pokušavali da izmame lične podatke i brojeve bankovnih računa od građana pod lažnim izgovorima o dobiti ili različitim uslugama.

Građanima je savetovano da odbiju sve zahteve nepoznatih lica koja traže lične podatke i brojeve bankovnih računa. Ukoliko prime takve zahteve, savetuje se da odmah obaveste najbližu policijsku stanicu radi prijave. Takođe, apeluje se na građane koji su već dali lične podatke i brojeve bankovnih računa ili su oštećeni da se jave u najbližu policijsku stanicu kako bi dali izjavu kao oštećeni u svojstvu svedoka.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading