SRBI SVE VIŠE OVDE LETUJU: Zemlja iz regiona ima NAJČISTIJE more u Evropi!

Autor:

Putovanja

02.08.2024

23:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugledni časopis sproveo je analizu koja je sve pokazala crno na belo

SRBI SVE VIŠE OVDE LETUJU: Zemlja iz regiona ima NAJČISTIJE more u Evropi!

Foto: shutterstock

Ugledni časopis Forbs objavio je novu listu najboljih morskih destinacija po čistoći vode i mora u Evropi.

Prema novom izveštaju, 85 odsto popularnih evropskih kupališnih destinacija postiglo je odličnu ocenu, a 96 odsto ispunjava minimalne standarde kvaliteta. Samo 1,5 odsto lokacija je ocenjeno kao loše.

"Evropska agencija za životnu sredinu (EEA), u saradnji s Evropskom komisijom, upravo je objavila svoj najnoviji izveštaj koji pokriva 22.081 lokaciju u svim zemljama članicama Evropske unije, kao i u Albaniji i Švajcarskoj. Zemlje su rangirane prema čistoći njihovih voda za kupanje prema podacima prikupljenim tokom rigoroznih godišnjih analiza koje prate bakterijske zagađivače kao što je ešerihija koli."

Prema Forbsu, najčistija morska voda je u Hrvatskoj.

"Prema poslednjem izveštaju, mala zemlja poznata po prelepoj obali Jadranskog mora – Hrvatska, ima najčistije priobalne vode u Evropi. Impresivnih 99,1 odsto od 894 testirane lokacije u Hrvatskoj ocenjeno je kao odlično, a slede Kipar, Grčka i Slovenija",  piše Forbs, prenosi punkufer.hr.

"Čista voda za kupanje nije samo stvar estetike, već je i ključni aspekt javnog zdravlja i zaštite životne sredine", piše ugledni časopis.

Oni koji više vole jezera i reke mogu da razmisle o putovanju u Bugarsku, Grčku, Irsku, Rumuniju i Austriju, zemlje koje su imale odlične rezultate u kategoriji slatke vode.

Zemlje sa najčistijim morem su, ovim redosledom - Hrvatska, Kipar, Grčka, Slovenija, Belgija, Bugarska, Danska, Španija, Malta i Portugal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading