ZA OVO ĆETE U GRČKOJ PLATITI KAZNU OD 1.500 EVRA! Važne informacije za srpske turiste - dobro se informišite pre početka letovanja!

Autor:

Vesti

29.07.2024

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakoni pooštreni

ZA OVO ĆETE U GRČKOJ PLATITI KAZNU OD 1.500 EVRA! Važne informacije za srpske turiste - dobro se informišite pre početka letovanja!

Foto: Shutterstock

Ako planirate putovanje automobilom iz Srbije u Grčku, postoji nekoliko ključnih stvari koje treba da znate kako biste izbegli neprijatna iznenađenja i osigurali bezbedno putovanje.

Grčka je dodatno pooštrila svoje zakone protiv pušenja, uključujući stroge kazne za one koji puše u automobilima u prisustvu dece mlađe od 12 godina. Ovaj zakon je deo širih napora grčke vlade da smanji izloženost pasivnom pušenju i zaštiti javno zdravlje. Vozači i putnici koji puše u vozilima u kojima se nalaze deca suočavaju se sa kaznom od 1.500 evra.

Uz to, zabrana pušenja se proširuje na sve zatvorene javne prostore, uključujući kafiće, restorane i barove, čak i ako su pokriveni tendama ili plastičnim folijama. Kazne za poslovne subjekte koji dozvoljavaju pušenje u svojim prostorima takođe su povećane, s progresivnim kaznama koje mogu dovesti do zatvaranja objekta nakon višestrukih prekršaja​.

Ovi koraci deo su strategije koja ima za cilj stvaranje generacije nepušača, a vlasti nameravaju da deca rođena 2025. godine postanu prva generacija koja neće biti izložena duvanskom dimu. Iako su reakcije na ove mere pomešane, mnogi ih vide kao neophodne za usklađivanje sa međunarodnim standardima i zaštitu prava nepušača u Grčkoj​.

Ovo treba da znate!

Za Srbe koji planiraju putovanje automobilom u Grčku, postoji nekoliko važnih informacija koje bi trebalo da znaju pre polaska. Prvo, neophodno je imati važeću vozačku dozvolu i međunarodnu vozačku dozvolu ako je vaša dozvola izdana van EU. Takođe, obavezno je imati zelenu kartu za osiguranje automobila koja pokriva Grčku.

Vredno je napomenuti da se u Grčkoj strogo kažnjava vožnja pod uticajem alkohola, sa limitom od 0,05% alkohola u krvi za vozače privatnih vozila i 0,02% za profesionalne vozače ili one sa manje od dve godine iskustva.

Što se tiče ograničenja brzine, u naseljenim mestima je maksimalna dozvoljena brzina 50 km/h, na otvorenim putevima 90 km/h, a na autoputevima 130 km/h. Važno je poštovati ova ograničenja jer su kazne za prekršaje veoma visoke.

Srbi takođe treba da znaju da je u Grčkoj zabranjeno pušenje u automobilima u kojima se nalaze deca mlađa od 12 godina, a kazne za ovaj prekršaj su visoke. Ovo pravilo je deo širih zakona o zabrani pušenja na javnim mestima.

U Grčkoj je obavezno nošenje sigurnosnih pojaseva za sve putnike u vozilu. Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje je dozvoljeno samo uz upotrebu hands-free uređaja.

Prilikom putovanja, preporučuje se da vozači uvek imaju nešto keša kod sebe, jer iako većina mesta prihvata kartice, postoje mala mesta i lokalne prodavnice koje prihvataju samo gotovinu. Takođe, obavezno je posedovati trougao za upozorenje, reflektivni prsluk, prvu pomoć i aparat za gašenje požara u vozilu.

Ako planirate posetu grčkim ostrvima, preporučljivo je unapred rezervisati karte za trajekt, posebno tokom letnjih meseci kada je turistička sezona u punom jeku. Voda iz slavine je sigurna za piće u većini gradova, ali na ostrvima je bolje koristiti flaširanu vodu zbog specifičnog ukusa.

Prilikom vožnje kroz gradove, budite posebno oprezni na pešake i bicikliste, jer grčki vozači često ne poštuju pešačke prelaze. Parkiranje može biti izazovno u većim gradovima i popularnim turističkim destinacijama, pa je korisno unapred se informisati o mogućnostima parkiranja.

Takođe, Srbi koji putuju u Grčku automobilom treba da budu svesni visokih letnjih temperatura, posebno u južnim delovima zemlje. Važno je nositi dovoljno vode i planirati česte pauze tokom putovanja kako bi se izbegla dehidratacija.

(Srbija danas)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading